Každodenní svižná chůze snižuje riziko předčasného úmrtí

Každodenní svižná chůze snižuje riziko předčasného úmrtí
Fotografie: unsplash.com
  • 75 minut středně intenzivní aktivity snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 17 %, rakoviny o 7 %
  • Snížit riziko předčasného úmrtí může také tanec, jízda na kole nebo hraní tenisu

Pokud do svého každodenního programu zařadíte 11 minut svižné chůze, snížíte riziko předčasného úmrtí. Podle doposud největší studie svého druhu to odpovídá 75 minutám aktivitě střední intenzity týdně. Národní zdravotní služba (NHS) Velké Británie doporučuje provozovat aktivitu střední intenzity alespoň 150 minut za týdne.

Svižná chůze, tanec, jízda na kole, hraní tenisu nebo pěší turistika, to vše může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a myeloidní leukémie, jak zjistili odborníci z Cambridgeské univerzity. Výsledky studie byly publikovány v British Journal of Sports Medicine.

Celosvětově by se dalo předejít 10 % předčasných úmrtí, kdyby každý věnoval 75 minut svého času za týden středně intenzivní fyzické aktivitě. Fyzická aktivita střední intenzity je definována jako aktivita, která zvyšuje srdeční frekvenci a zrychluje dýchání, ale zase ne tak moc, aby lidé byli zadýchaní tak, že nemohou mluvit.


„Pokud jste někdo, komu se zdá představa 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity týdně trochu skličující, pak by naše zjištění měla být pro vás dobrou zprávou. Dělat nějakou fyzickou aktivitu je lepší než nedělat žádnou. Pokud zjistíte, že 75 minut týdně se dá zvládnout, můžete zkusit čas postupně navyšovat až na celou doporučenou dobu,“ uvedl pro theguardian.com Dr. Søren Brage z výzkumného ústavu Cambridge's Medical Research Council.

Výzkumníci procházeli 196 recenzovaných článků, které zahrnovaly více než 30 milionů účastníků z 94 velkých kohortových studií. Poté zkoumali souvislost mezi úrovní fyzické aktivity a rizikem srdečních chorob, rakoviny a předčasného úmrtí. Odborníci zjistili, že 75 minut týdně středně intenzivní aktivity snížilo riziko předčasného úmrtí o 23 %, riziko kardiovaskulárních onemocnění o 17 % a rakoviny o 7 %.

„Víme, že fyzická aktivita, jako je chůze nebo jízda na kole, je pro nás dobrá, zvláště pokud zvyšuje srdeční frekvenci. Zjistili jsme však, že existují značné výhody chůze pro zdraví srdce a snížení rizika vzniku rakoviny, i když budete věnovat svižné chůzi jen 10 minu denně,“ uvedl profesor James Woodcock z Cambridgeské univerzity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze