Jak si v lednu udržet dobrou náladu?

Jak si v lednu udržet dobrou náladu?
Fotografie: unsplash.com
  • Leden je pro mnohé jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce
  • Náladu si můžete zlepšit novým koníčkem, pravidelným protažením těla nebo omezením času u obrazovek

Počasí je pochmurné, noci jsou dlouhé a vánoční nálada je pryč. Leden je pro mnohé jedním z nejdepresivnějších měsíců v roce. Ale co můžeme udělat pro lepší náladu, když nejsme v úplně nejlepší finanční situaci po svátcích a ani sluníčko z mraků nevykoukne? Několik odborníků z oblasti duševního zdraví prozradilo pár rad, jak udělat z ledna jasnější měsíc.

Začněte s novým koníčkem

„Koníčky nám umožňují strávit nějaký čas bez práce a zodpovědnosti, což je ideální, pokud se potýkáte s lednovým splínem po návratu do práce,“ uvedla pro indepentent.co.uk Gosia Bowling, odbornice na duševní zdraví ve společnosti Nuffield Health. „V nedávném průzkumu o stresu a duševní pohodě 80 % účastníků uvedlo, že trávení času koníčkem je vysoce efektivní při zvládání stresu. Další výzkum naznačuje, že lidé díky některým koníčků daleko méně trápí špatná nálada a deprese,“ dodala.

Nový koníček bude prospěšný pro ty, kteří se cítí zavalení prací a dostávají stále další a další úkoly. Díky nové aktivitě naberou novou energii a při práci je bude doprovázet lepší nálada.

Nezapomeňte se protáhnout

Krátký strečink může znít nudně, ale dokáže zázraky. „Abychom se probudili po dobrém spánku nebo dlouhém sezení, nejlépe se připravíme na pohyb a práci automatickým protahováním těla,“ říká Jan P. de Jonge, psycholog z Feel Good Contacts. „Protažení paží, prohnutí zad nebo celkové protažení svalů. Zkuste více vnímat své tělo při pomalém protahování svalů a následném uvolnění,“ dodal psycholog.


Vytvořte si zdravé hranice

Životní koučka Becky Hall, autorka knihy The Art of Enough, navrhuje lidem pokusit se „zamilovat se do limitů“ – jinými slovy stanovit si nějaké hranice. „Limity jsou často špatné, ale místo toho, abyste je považovali za omezující, přeformulujte je ve hranice. Když si dokážeme stanovit hranice a udržíme je, osvobodíme se a budeme žít v rovnováze se životem,“ vysvětluje.

Omezte čas strávený u obrazovek

Všichni víme, že jsme na telefonech závislí, ale málokdy s tím něco uděláme. Jen proto, že je zima a pošmourno, sedět a celý den procházet sociální sítě pravděpodobně není řešení. „Snižte svou aktivitu na mobilním telefonu před spaním. Modré světlo vyzařované z obrazovek narušuje váš cyklus spánku a může vést k probouzení a nižší kvalitě spánku,“ uvedl psycholog Jan P. de Jonge.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze