Které potraviny způsobují nadýmaní a které jej naopak pomohou zmírnit?

Které potraviny způsobují nadýmaní a které jej naopak pomohou zmírnit?
Fotografie: unsplash.com
  • Nejčastější příčinou nadýmání jsou luštěniny, mléčné výrobky, sycené nápoje a slaná jídla
  • Je dobré se vyhnout nadměrné konzumaci polotovarů a jídel z fast foodů
  • Proti nadýmání je vhodná okurka, banán, ale i fenyklový či mátový čaj

Správné trávení je pro naše tělo bezesporu důležité. Nadýmání je přirozená reakce střev, která je pro jinak zdravé osoby krátkodobou záležitostí. Příčinou je většinou vzduch, který jste spolkli společně s jídlem, nebo určité potraviny, které nadýmaní způsobují. Pokud se jedná pouze o nadýmání, které nedoprovází žádné další příznaky jež by značily zdravotní problém, je možné se určitým typům jídla vyhnout, abyste se necítili „nafouklí“. A naopak některé potraviny vám od nadýmaní pomohou. Která jídla tedy raději vynechat, abyste se necítili nepohodlně a která naopak zařadit pro zmírnění nadýmaní?

Luštěniny

Asi nejznámější druh potravin, o kterých je známo, že nadýmají. Čočka, hrách, fazole, cizrna a ostatní luštěniny mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin, ale také sacharidů. A právě vláknina způsobuje nadýmání. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří si luštěniny dopřávají pravidelně, je pravděpodobné, že na vás jejich konzumace nemá takový vliv jako na ty, kteří je jedí jen občas. Luštěniny byste ze svého jídelníčku vyřadit neměli, podle health.com je však dobré, kombinovat je s lehce stravitelnými celozrnnými výrobky a pít dostatek vody.

Mléčné výrobky

Mléko konzumujeme v různých formách – od jogurtů, přes sýry a máslo až po zmrzliny. I když netrpíte laktózovou intolerancí, tedy že vaše tělo není schopné štěpit laktózu, která je obsažena v mléčných výrobcích, může laktóza způsobit tvorbu plynu. Pokud vám mléčné výrobky nedělají dobře, můžete se jim dnes celkem jednoduše vyhnout kupováním bezlaktózových potravin a jejich náhražek. Nejlépe je pak z mléčných výrobků podle healthline.com stravitelný jogurt, který ani nezpůsobuje nadýmaní.

Mléko

Zpracované potraviny a slaná jídla

Vysoký obsah sodíku má za následek zadržování vody v těle, to napomáhá nadýmání a otokům. Ačkoliv sodík je pro správnou funkci těla důležitý, většina z nás přijímá ve stravě nadměrné množství. Většinou se jedná o zpracované potraviny, které si doma pouze ohřejete, fast foody či polotovary. Pozor byste si také měli dávat na různé omáčky, dresinky a konzervovaná jídla. Ve všech těchto potravinách najdete většinou větší množství soli, které nemusí dělat dobře vašemu zažívání.

Sycené nápoje a pivo

Máte rádi sycené nápoje? Říhnutí není jediný způsob, jak se přebytečný vzduch dostane z těla ven. Oxid uhličitý, který je obsažen v sycených nápojích, velmi často spolknete společně s tekutinou, což může mít za následek nadýmání. Stejně tak je na tom v Česku oblíbené pivo. Vyrábí se totiž z přísad, které obsahuji fermentované sacharidy a taktéž obsahuje oxid uhličitý. Navíc zrna, která se pro vaření piva používají, většinou obsahují lepek, který taktéž může za nadýmání.

Jak se nadýmání zbavit?

Pomocníkem číslo jedna vám bude okurka. Je totiž složena téměř celá z vody a obsahuje quercetin, který napomáhá snižovat otoky. Konzumací okurky tak pomůžete vyplavit z těla sodík a zároveň ulevit zažívacímu traktu. Můžete také zkusit chřest, který je také plný vody a je močopudný. Kromě toho obsahuje i probiotika, která jsou důležitá pro zdravé bakterie ve střevech. A vyzkoušejte i banány, jelikož jejich obsah draslíku snižuje nadýmání i zadržování vody v těle. A pokud máte rádi čaje, udělejte si fenyklový čaj, který je na nadýmaní výbornou volbou. Stejně tak nešlápnete vedle s mátovým, zázvorovým či heřmánkovým čajem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze