Superpotraviny bílé a červené zelí: jaké jsou jejich účinky?

Superpotraviny bílé a červené zelí: jaké jsou jejich účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Zelí má vysoký obsah vitamínu C, které zvyšuje imunitu a působí jako antioxidant
  • Konzumace zelí pomáhá proti zánětu v těle
  • Díky vláknině pomůže se správným fungováním střev

Končícím létem zároveň začíná i konec lokálních potravin, které jsme po celé léto měli k dispozici. Existují však potraviny, které se sklízí až na podzim. Mezi ně patří i pozdní odrůda zelí, kterou můžeme sklízet dokonce až v listopadu. Jsou však i rané odrůdy, které naopak sklízíme ještě na jaře. Tím, že můžeme zelí pěstovat, či koupit prakticky po celý rok, se z něj stává výborné jídlo, které nám dodá potřebnou dávku vitamínů. Zelí patří do takzvaných superpotravin – za málo kalorií, nabízí velké množství vitamínů, minerálů a blahodárných účinků na naše tělo.

Bohaté na vitamíny a minerály

Červené i bílé zelí jsou bohaté na vitamín C. Ten je důležitý pro posílení naší imunity a působí i jako antioxidant. 100 g zelí má okolo 30 kcal, což je opravdu málo, ale naopak v něm nalezneme vysoké množství vápníku. V červeném navíc najdeme minerální látky jako jsou železo, hořčík a sodík. V obou druzích zelí je pak zinek, selen a vláknina, která je důležitá pro správnou funkci střev. Tuky naopak v zelí téměř nenajdete – v červeném ani v bílém zelí není ani půl gramu tuku na 100 g.

Pomůže se zánětem

Zelí obsahuje podle health.clevelandclinic.org antokyany, což jsou antioxidanty, které pomáhají snížit zánět. Chronické záněty jsou spojeny s onemocněním srdce, revmatoidní artritidy a zánětlivého onemocnění střev. Podle healthline.com starší studie prokázala, že konzumace brukvovité zeleniny u žen snížila úroveň zánětu oproti těm, které jedly této zeleniny méně.

Kysané zelí

Konzumace zelí pomáhá trávení

Díky vláknině je zelí pro správné trávení dobrou volbou. Obsahuje nerozpustnou vlákninu, která se ve střevech nerozkládá, naopak v nich bobtná a pomáhá tak pravidelnému vyprazdňování. Obsahuje ale i rozpustnou vlákninu, která zvyšuje zdravé bakterie, které máme ve střevech. Pro dobré zažívání neuděláte chybu, pokud sáhnete po kysaném zelí.

Pomůže snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak postihuje mnoho lidí na světě a představuje hlavní riziko pro srdeční onemocnění. Při vysokém krevním tlaku se doporučuje snížit příjem soli, ale zvýšení draslíku může pomoci také se snížením tlaku. Pomáhá regulovat krevní tlak tím, že působí proti účinkům sodíku v těle. Červené zelí je tedy jako zdroj draslíku vhodnou volbou.

Pozor, není vhodné pro všechny

Ačkoliv je zelí perfektní volbou pro získání vitamínů a minerálů, nejedná se o potravinu, která je vhodná pro všechny. Zelí způsobuje plynatost a pokud jej sníte příliš, může způsobit zácpu či bolesti břicha. Za normálních okolností je konzumace zelí vhodná pro správné trávení, to ale nemusí platit pro lidi s onemocněním střev, jako jsou Crohnova choroba či zánět střev. Při onemocnění je tak dobré se vždy řídit radami vašeho lékaře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze