Superpotravina cibule: jaké jsou její účinky?

Superpotravina cibule: jaké jsou její účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Obsahuje málo kalorií a vysoké množství vitamínů a minerálů
  • Je dobrým zdrojem antioxidantů
  • její konzumací předcházíte rakovině žaludku, tlustého střeva i konečníku

Cibule patří mezi základní potraviny, bez které si nedokážeme představit základ na omáčku či polévku. Mnoho z nás ji ale používá i při nachlazení. Nespornou výhodou také je, že je celoročně dostupná. Cibulí můžete koupit několik druhů, nejčastěji je však u nás používaná klasická žlutá cibule, případně červená. Její nízká kalorická hodnota oproti vlivu na naše zdraví ji zaslouženě zařadila mezi superpotraviny. Jaké pozitivní účinky cibule na naše zdraví tedy má?

Málo kalorií, ale hodně vitamínů a minerálů

100 gramů žluté cibule má jen něco málo přes 40 kcal. I přesto je bohatá na vitamín C, B, E, kyselinu listovou, vlákninu, mangan, hořčík, draslík a další minerální látky. Vitamín C je pro nás velmi důležitý, pomáhá nám zvyšovat imunitu a zároveň působí jako antioxidant, který chrání naše buňky před stárnutím. Studie z roku 2019 prokázala, že je cibule dobrým zdrojem antioxidantů, zejména pak její vnější vrstvy, kde je koncentrace antioxidantů nejvyšší.

Zdravější srdce

Cibule obsahuje kvercetin, což je druh flavonoidního antioxidantu, který má protizánětlivé účinky a pomáhá lidem se zvýšeným krevním tlakem jej snížit. Podle zveřejněné studie lidé s nadváhou a hypertenzí při denním příjmu 612 mg cibulového extraktu, zaznamenali snížení systolického tlaku po dobu 24 hodin. V jiné studii bylo prokázáno, že dobrovolníci s nadváhou a obezitou, kteří konzumovali 40 až 60 g syrové červené cibule denně, měli významné snížení celkového cholesterolu. Přičemž čím vyšší příjem cibule byl zaznamenám, tím vyšší bylo zaznamenáno i snížení cholesterolu.

Působí proti rakovině

Potraviny z rodu Allium, do kterých patří kromě cibule i například česnek, pórek a pažitka, mohou podle studií provedených v roce 2014 snížit vznik rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku. Kromě toho syrová cibule obsahuje podle inspirehealthmag.com antimikrobiální sloučeniny síry, které bojují proti bakteriím v ústech, jež způsobují onemocnění dásní. Je potřeba ale dávat pozor na to, kde si cibuli zrovna dopřáváte, jelikož jak určitě víte, po cibuli mít svěží dech nebudete. Jednoduchým řešením je však mít u sebe žvýkačky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze