Kupujete polotovary? O jaké výrobky se jedná a které si snadno připravíte doma?

Kupujete polotovary? O jaké výrobky se jedná a které si snadno připravíte doma?
Fotografie: unsplash.com
  • Polotovary jsou veškeré potraviny, které už prošly určitým zpracováním, ale je potřeba je ještě dále připravit
  • Nejedná se však pouze o nezdravé potraviny; do této kategorie spadá například i mražená či konzervovaná zelenina
  • Některé polotovary ale obsahují více soli, přídatných látek a mají špatné výživové hodnoty

Polotovary najdeme v obchodech prakticky v každém regálu. Někteří tyto výrobky využívají více, jiní méně. Některé potraviny ani nemusí na první pohled vypadat, že jde o polotovary, avšak polotovar neznamená vždy pouze nezdravé jídlo. Ve většině případů tomu tak ale je, a ačkoliv tyto výrobky nám mohou značně usnadnit vaření, některé polotovary si můžete jednoduše připravit doma.

Co je vlastně polotovar?

Polotovary si lidé kupují ve většině případů ze dvou důvodů – aby urychlili přípravu jídla anebo protože danou surovinu neumí připravit a je jednodušší ji koupit. Podle netsuite.com je definice polotovaru jednoduchá – jde o zboží, které již prošlo určitým zpracováním, ale zákazník si jej musí dopřipravit doma. Co se týče jídla, jedná se o velmi širokou škálu potravin, které zahrnují mražené potraviny (hranolky, zelenina, ovoce, obalené a předsmažené maso, plněné knedlíky apod.), nejrůznější směsi na pečení, mouky, instantní polévky, omáčky, těsta a další.

Polotovar a ultrazpracované potraviny

Polotovary velmi často spadají i do ultrazpracovaných potravin, kterých bychom měli jíst co nejméně. Polotovary nemají ve většině případů žádné živiny a obsahují hodně kalorií. Jako příklad poslouží mražené hranolky, které mají vysoký glykemický index, obsahují olej z předsmažení, ale výživové hodnoty jsou zanedbatelné. U instantních polévek jsou zase velmi často používány nejrůznější éčka, aby se prodloužila trvanlivost a také mají vysoký obsah soli.

instantní polévka

Některé polotovary jsou ale pro naše zdraví přínosem. Jedná se například o konzervovanou zeleninu či ovoce a také o mraženou zeleninu. Ta bývá často zbytečně démonizována, jelikož si lidé mnohdy myslí, že mražená zelenina je horší než čerstvá. Mražená zelenina ale může mít dokonce více vitamínů než čerstvá. Ta totiž po utrhnutí postupně ztrácí vitamíny a minerály, ale mražená zelenina si je ponechává. Jak ale uvádí healthline.com, pokud je skladována déle jak rok, začnou se některé živiny rozkládat.

Některé polotovary je zbytečné kupovat

Ti, kteří vaří spíše z donucení nebo si nejsou jisti přípravou, sahají po polotovarech častěji. Některé z nich je ale velmi jednoduché připravit doma, a to levněji a zdravěji. Mezi polotovary, které lze velmi jednoduše připravit doma, patří bez pochyb hotové pečicí směsi. Sypká směs neobsahuje nic jiného než to, co lze samostatně koupit mnohem levněji – základními potravinami bude mouka a kypřící prášek nebo sušené droždí. Navíc je potřeba dodat tekutiny ve formě vody, mléka nebo vajec.

Snadnou přípravu představuje také jíška, která se dá koupit prakticky v každém obchodě. Její příprava přitom není vůbec těžká, jelikož se jedná o spojení mouky a másla. Výrobci navíc často používají k přípravě místo másla olej nebo palmový tuk. Stejně tak je zbytečné kupovat nejrůznější omáčky – většinou na těstoviny. Tyto polotovary obsahují větší množství soli, konzervantů a často obsahují jen základní potraviny s přidanými aditivy. Koupíte si tak například předražené rajčatové pyré s bazalkou a česnekem, zahuštěné modifikovaným kukuřičným škrobem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze