Léčíte se s COVID-19? Nezapomeňte na zdravou a vyváženou stravu

Léčíte se s COVID-19? Nezapomeňte na zdravou a vyváženou stravu
Fotografie: Unsplash
  • Pro tělo jsou v období léčby důležité bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny a minerály
  • Zaměřit bychom se měli na ovoce, zeleninu, ryby i zdravé oleje
  • Pokud máte nechuť k jídlu, můžete vyzkoušet koktejl

Stejně jako u jiných nemocí, i v případě léčby COVID-19 potřebuje tělo více energie a tekutin než obvykle. Imunitní systém je síť orgánů, buněk a dalších mechanismů, které pracují na zničení škodlivých mikroorganismů (patogenů) a stejně tak pracují na obnově či náhradě poškozených buněk a tkání. Důležité jsou tak bílkoviny a aminokyseliny, ze kterých jsou tvořeny. Během infekce se proteiny čerpají z vašich svalů a rozkládají se na aminokyseliny, které imunitní systém využívá k výrobě nových proteinů, říká Philip Calder, profesor nutriční imunologie v lékařství z University of Southampton. Důležité je tak jíst potraviny s vysokým obsahem sacharidů a bílkovin, jako jsou chléb, těstoviny, vejce, ořechy či plnotučný jogurt, jak uvádí BBC.


Nezbytný je také dostatek vitamínů a minerálů. Vitamíny, jako jsou A, C, D, E, B6, B9 a B12 a minerály zinek, měď, železo a selen, hrají klíčovou roli pro podporu imunitního systému. Profesor Calder říká, že bohatá strava z hlediska rostlinné složky je ideální pro zotavení z COVID-19. „To znamená, že ideální je strava se spoustou ovoce, zeleniny, bobulovin, ořechů, semen a luštěnin a také trochu tučných ryb a zdravých olejů,“ uvedl Calder. Výborným zdrojem bílkovin je maso, ale i luštěniny jako čočka, fazole a hrách. Pokud jste vegetarián/vegan, významnou roli pro vás budou hrát rostlinné potraviny, které zahrnují mimo uvedené luštěniny i tofu, Quinou či ořechy. Profesor Calder však dodává, že je potřeba potraviny zavádět postupně, zvláště pokud jste v průběhu nemoci nejedli vůbec nebo málo. Je to proto, aby nedošlo k přetížení střev. V těch se nachází většina našeho imunitního systému.

Pokud jste po dobu nemoci ztratili chuť k jídlu nebo čich a cítíte se unavení či slabí, je prioritou zvýšení energie a znovunabytí svalové síly,“ říká Kirsten Jackson, registrovaná dietoložka a mluvčí Britské dietetické asociace. „Mnoho lidí se svazuje snahou jíst zdravě, ale pokud jste tak nemocní, že nemůžete vařit a máte málo energie, je důležité přijímat kalorie v jakékoliv formě,“ dodává. Řešením tak mohou být kupovaná hotová jídla či nápoje nahrazující jídlo, které seženete běžně v lékárně.

V případě, že jste ztratili čich, návrat můžete očekávat po dvou až třech týdnech. U někoho však může tento stav přetrvávat i několik měsíců. „Může to mít významný dopad na vaši chuť k jídlu, protože postrádáte vůně a chutě,“ uvádí Sarah Oakley, generální ředitelka Abscent (charitativní organizace podporující lidi, kteří ztratili čich). Zkreslené a nepříjemné pachy a chutě (parosmie) jsou také běžnou součástí onemocnění COVID-19. „To může být opravdu velmi nepříjemný stav,“ říká Oakley a doporučuje v těchto případech vyzkoušet koktejly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze