Největší osobní letadlo Airbus A380 vrátí Lufthansa zpět do vzduchu

Největší osobní letadlo Airbus A380 vrátí Lufthansa zpět do vzduchu
Fotografie: unsplash.com
  • Lufthansa měla letadla A380 uzemněná a některá prodala
  • Vzhledem k neustále rostoucí poptávce po létání některá letadla reaktivuje

Airbus A380 je dvoupatrový čtyřmotorový letoun vyráběný společností Airbus. Jedná se o největší osobní letadlo, které má na délku 73 metrů a u společnosti Lufthansa pojme 509 pasažérů. Airbus však v roce 2019 oznámil, že s výrobou tohoto typu letadla končí. Ukončení i létání uspíšila pandemie COVID-19, která leteckou dopravu téměř zastavila. Společnost Lufthansa však nedávno oznámila, že svá uzemněná letadla A380 chce opět zařadit do flotily, aby reagovala na zvýšenou poptávku po letech a zpožděné dodání již objednaných letadel. „V létě 2023 nejenže očekáváme, že budeme mít celosvětově mnohem spolehlivější systém letecké dopravy, také vás přivítáme zpět na palubě našich Airbusů A380,uvedla firma.

Ačkoliv Lufthansa poslední roky A380 prodávala, stále jí 8 letadel zbylo. Letadla jsou aktuálně uzemněna ve Španělsku a Francii. Aerolinky nyní vyhodnocují, na kterých trasách by mohlo letadlo létat a kolik jich bude reaktivováno. Většinou je tento typ letadla nasazen na dlouhé trasy, jelikož je jeho provoz nákladný a let musí být dostatečně obsazen. Superjumbo je také využíván u aerolinek Singapore Airlines, Emirates, Qantas, Qatar Airways, Korean Air, All Nippon Airways a British Airways.


Let s Airbusem A380 také naláká cestující. Společnost Singapore Airlines uznala, že někteří lidé si rezervují letenky jen proto, aby v daném typu letadla mohli letět. Na začátku tohoto roku navíc A380 dokončil tříhodinový zkušební let s udržitelným leteckým palivem, takzvaným SAF. Jednalo se o palivo převážně vytvořené z použitého kuchyňského oleje a odpadních tuků, které pohánělo motor Rolls–Royce Trent 900.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze