Lidé pravděpodobně potřebují v zimě více spánku

Lidé pravděpodobně potřebují v zimě více spánku
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé mívají přes zimu o 30 minut delší REM fázi spánku
  • V zimních měsících by měli lidé chodit spát dříve
  • Pro kvalitnější spánek je potřeba přizpůsobovat své spánkové návyky ročnímu období

Možná právě vy patříte do té skupiny lidí, která má v zimě problém s tím vylézt z postele a od okolí slýcháte posměšky, že jste líní. Nový výzkum ukázal, že lidé v zimě nehibernují jako zvířata, ale prostě jen v tomto ročním období potřebují více spánku. Výsledky studie jsou publikovány v Frontiers in Neuroscience.

Analýza lidí, kteří se zúčastnili spánkové studie, ukázala, že v zimě mívají delší úseky takzvané REM fáze spánku. Během REM spánku se zvyšuje mozková aktivita, díky tomu se lidem mohou zdát sny. Celková doba spánku byla asi o hodinu delší v zimě než v létě. Tento údaj ale vědci nepovažovali za statisticky významný. Nicméně REM spánek, o kterém je známo, že je přímo spojen s cirkadiánními hodinami, jež jsou ovlivněny měnícím se světlem, byl v zimě o 30 minut delší než v létě.


Výzkum naznačuje, že i u městské populace, která nemá dostatečně kvalitní spánek, lidé v zimě zažívají delší REM fázi než v létě. V nejchladnějších měsících roku ale lidé také nespí tak hluboce jako například na podzim. Vědci uvádějí, že pokud lze výsledky studie replikovat u lidí se zdravým spánkovým cyklem, poskytuje tato studie první důkaz o tom, že je potřeba přizpůsobovat své spánkové návyky ročnímu období. Například tím, že v tmavších a chladnějších měsících budou lidé chodit spát dříve.

„Sezónnost je všudypřítomná u všech živých bytostí na této planetě. Přestože přes zimu podáváme nezměněné výkony, lidská fyziologie se v únoru nebo březnu snižuje a člověk má pocit, že takzvaně běží naprázdno. Obecně platí, že společnosti musí přizpůsobit spánkové návyky včetně délky a načasování spánku ročnímu období, stejně jako přizpůsobit školní a pracovní rozvrhy sezonním potřebám,“ uvedl pro theguardian.com spoluautor studie Dieter Kunz.

Tým vědců ve studii pracoval s 292 dobrovolníky, kteří podstoupili spánkové studie nazývané polysomnografie. Ty se pravidelně provádějí u pacientů, kteří mají potíže se spánkem. Dobrovolníci byli požádáni, aby spali přirozeně ve speciální laboratoři bez budíku, kde lze sledovat kvalitu a typ spánku i jeho délku. Po vyloučení lidí užívajících léky ovlivňující spánek, technických chyb a těch, kteří možná přeskočili první fázi REM, zůstalo ve studii 188 pacientů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze