Lidé se nechali záměrně nakazit koronavirem za účelem zkoumání viru

Lidé se nechali záměrně nakazit koronavirem za účelem zkoumání viru
Fotografie: unsplash.com
  • K nákaze stačila malá kapička o velikosti lidské červené krvinky, která obsahovala detekovaný kmen viru
  • Studie se zúčastnilo 36 zdravých dobrovolníků, z nichž se jich nakazilo 18
  • Všichni měli pouze mírný průběh nemoci

K nakažení člověka koronavirem stačí malá kapička o velikosti lidské červené krvinky. To je pouze jeden ze závěrů studie, jejíž tvůrci záměrně infikovali zdravé lidi virem SARS-CoV-2. Výsledky byly poté zveřejněné v odborném časopise Nature Medicine. „Neexistuje žádný jiný typ studie, kde byste mohli zkoumat všechny fáze nákazy a průběhu nemoci, protože obvykle si pacientů všimnete až tehdy, když se u nich rozvinou příznaky. Zmeškáte tak dny, kdy je infekce v počátcích,“ uvedl vedoucí studie doktor Christopher Chiu pro cnn.com.


Studie byla zahájena v březnu loňského roku. Zúčastnilo se jí 36 zdravých dobrovolníků ve věku od 18 do 30 let. Aby vědci minimalizovali rizika, provedli studii v několika fázích. Prvních 10 účastníků dostalo antivirotikum remdesivir, aby se snížila šance vážného průběhu nemoci. Výzkumníci měli také připraveny monoklonální protilátky pro případ, že by i tak někdo měl závažný průběh nemoci. To se ale nakonec u nikoho nestalo. Dobrovolníci dostali malou kapku tekutiny, která obsahovala detekovaný kmen viru, dlouhou tenkou hadičkou zavedenou do nosu. Lékaři všechny sledovali 24 hodin denně dva týdny v londýnské nemocnici Royal Free Hospital.

Celkem se nakazilo 18 účastníků. U dvou se příznaky nerozvinuly. Průběh nemoci u 16 z nich byl mírný. Trápil je ucpaný nos, kýchání a bolest v krku. Čich ztratilo 13 z nich, ale postupem času se zase navrátil – kromě jedné osoby, která i po šesti měsících od skončení studie nemá stále čich zcela v pořádku. Podle vědců byla tato studie tak úspěšná, že nyní plánují ji zopakovat. Tentokrát s očkovanými lidmi, které infikují variantou delta, aby zkoumali, jak bude na nákazu reagovat jejich imunitní systém.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze