Máte doma černou kočku? Dnes po celém světě slaví svůj svátek

Máte doma černou kočku? Dnes po celém světě slaví svůj svátek
Fotografie: unsplash.com
  • Egypťané černé kočky uctívali a zbožňovali
  • Ve středověké Evropě si věřící mysleli, že se Satan na Zemi zjevuje v podobě černé kočky
  • Černé kočky mohou působit strašidelným dojmem, jsou ale velmi láskyplné a oddané svým pánům

Sedmnáctý srpen je od roku 2011 věnovaný oslavě černých koček po celém světě. Není pochyb o tom, že tyto ebenové kočky jsou tajemné a zároveň krásné. Bohužel jsou často posledními, které si lidé adoptují z útulku. A patří také mezi nejčastěji týrané malé šelmy. Cílem tohoto dne je vyvrátit mýty o černých kočkách. Server ABC News si připravil několik pravdivých a zajímavých faktů a těchto čtyřnohých mazlíčcích.

Historie černých koček je jistě okouzlující. Počínaje starověkými Egypťany byly štíhlé onyxové kočkovité šelmy velmi uctívány, a dokonce i zbožňovány. Kočky, o nichž se věřilo, že jsou potomky bohyně Bastet, měly nadpřirozenou moc a byly strážkyněmi před zlými duchy a nemocemi. Pokud byl někdo přistižen při zločinu proti kočce, znamenalo to spíše brzký než pozdější konec jeho života.

Štěstí černých koček se v průběhu staletí střídalo s dobrem a zlem a nebohým kočičkám zůstala jen špatná pověst.

Ve středověké Evropě kolem 12. století si věřící mysleli, že se Satan během satanistických rituálů zjevuje na Zemi jako černá kočka. Byly také považovány za duchovní strážce neboli familiáry čarodějnic a přinášely smůlu, protože černá barva byla spojována se smrtí. Ve skutečnosti byly tyto „čarodějnice“ většinou osamělé staré panny, které měly kočky jako společnice.

Představa, že černá kočka, která vám zkříží cestu, přinese smůlu, je předávaná pověra stará devět století, ale jak všichni ví, nikdy nebyla prokázána.

Černé kočky působí přirozeně strašidelným dojmem, což je dáno jejich tmavou srstí a tím, že mohou v noci zdánlivě zmizet, ale jsou velmi dobromyslné. Jsou láskyplným členem domácnosti, mají tendenci stát se jedním z členů rodiny a většina z nich je svým rodinným příslušníkům velmi oddaná.

Spolu s čarodějnicemi, pavučinami a lucernami se do novodobé halloweenské symboliky dostaly i černé kočky. Od 13. století jsou spojovány s okultismem, což je zásluha papeže Řehoře IX. a jeho oficiálního církevního dekretu Vox in Rama. Ten prohlásil černé kočky za vtělení Satana a vyvolal hony na čarodějnice po celé Evropě. V tomto období zabíjeli křesťané kočky kvůli strachu z ďábla.

Toto spojení s okultismem však pravděpodobně souvisí spíše se starobylým keltským svátkem Samhain, který se koná v polovině období mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem. Mezi západem slunce 31. října a 1. listopadem se věřilo, že pohádkové stvoření připomínající velkou černou kočku, Síth, požehná každému domu, před kterým nechají lidé talíř s mlékem. Pokud talíř s mlékem nenašla, dům proklela.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze