Máte po hranolkách deprese? Ano, i to je možné

Máte po hranolkách deprese? Ano, i to je možné
Fotografie: unsplash.com
  • Konzumace smažených jídel zvyšuje u lidí pocit úzkosti o 12 %, pravděpodobnost vzniku depresí se zvýšila o 7 %
  • Deprese a úzkosti se nejvíce projevují u mladých lidí
  • Někteří odborníci považují výsledky za unáhlené

Nejen hranolky, ale i další smažená jídla mohou mít negativní dopad na duševní zdraví lidí. Výzkumný tým z města Chang-čou v Číně zjistil, že častá konzumace smažených jídel, obzvláště hranolek, zvyšuje u lidí pocit úzkosti o 12 %. Smažené jídlo také zvyšuje pravděpodobnost vzniku depresí o 7 % ve srovnání s lidmi, kteří takto zpracovaná jídla nejí. Deprese a úzkosti po konzumaci smažených jídel se více projevují u mladých lidí, především u mužů.


Někteří odborníci na výživu považují tyto výsledky za unáhlené, protože není zcela jasné, zda smažená jídla způsobila problémy s duševním zdravím, nebo jestli lidé, u kterých se začnou projevovat psychické problémy, nedají přednost smaženému jídlu před tím zdravým. Studie zveřejněná PNAS trvala více jak 11 let a zúčastnilo se jí 140 728 dobrovolníků. Vědci zjistili, že celkem 8 294 lidí trpělo úzkostí a 12 735 osob mělo deprese poté, co jedli smažená jídla. Konzumace hranolek je ještě o 2 % nebezpečnější než smažené bílé maso, jako je například kuřecí. Ukázalo se, že smažené jídlo nejvíce konzumují právě muži.

„Lidé v této studii dokazují to, co si výzkumníci myslí. Vyšší příjem smaženého jídla zvyšuje riziko úzkosti a deprese. Může to být ale také opačně. Lidé, kteří trpí úzkostí nebo depresí, stále častěji konzumují smažené jídlo, protože jim to poskytuje úlevu od starostí,“ uvedl pro cnn.com specialista na zdravou výživu Dr. David Katz, který se studie nezúčastnil. Specialista také dodal, že psychickou pohodu může ovlivňovat také nedostatečná rozmanitost v jídle.

Podle výzkumníků není potřeba panikařit kvůli nepříznivým dopadům na psychiku člověka kvůli konzumaci smažených jídel, ale zdravotní životní styl a omezení smaženého jídla může být velice příznivé jak pro duševní, tak i celkové zdraví člověka. Není to tak dávno, kdy vědci upozorňovali na celosvětový nárůst depresí a úzkosti u lidí o více jak čtvrtinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze