Fermentované potraviny: jíte je? Zjistěte, proč jsou tak důležité pro vaše zdraví

Fermentované potraviny: jíte je? Zjistěte, proč jsou tak důležité pro vaše zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • V našich střevech se nachází většina našeho imunitního systému
  • Fermentované potraviny obsahují probiotika, která pomáhají udržovat zdravý mikrobiom
  • Patří mezi ně kvašené zelí, nakládané okurky, kefír a kombucha

Fermentované neboli kvašené potraviny už znali naši předkové a věděli, jak moc zdraví prospěšné jsou. Ačkoliv v obchodech dnes seženeme opravdu hojný výběr zdravých potravin, fermentované potraviny jsou většinou bez povšimnutí položeny v regálech. Přitom by zasloužily daleko více pozornosti, a to díky jejich zdravotním benefitům, které přinášejí. Proč bychom je tedy měli zařadit do našeho pravidelného jídelníčku a s čím přesně nám kvašené potraviny ve zdraví pomohou?

Proč jsou fermentované potraviny prospěšné?

Fermentované potraviny obsahují živé bakterie a kvasinky, které jsou podle Harvard Health Publishing přirozenými probiotiky. Tato probiotika pomáhají udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry, což má vliv na trávení, vstřebávání živin a celkové fungování imunitního systému.

Imunitní systém se z větší části nachází v našich střevech, a jak uvádí webmd.com, jejich zdraví ovlivňuje naši náladu, chování, chuť k jídlu i váhu. Kvašené potraviny tak dodávají zdravé bakterie do střev a podporují zdravý mikrobiom, který nás následně lépe brání před nemocemi. Fermentace navíc prodlužuje trvanlivost potravin, aniž by musely být použity chemické konzervanty. Například takové kysané zelí vydrží roky, a jako bonus obsahuje vyšší množství vitamínu C, než když jej konzumujete čerstvé.

Jogurt

Jaké potraviny vybírat?

Fermentovaných potravin je opravdu celá řada a záleží pouze na vaší chuti, které dáte přednost. V České republice je asi nejvíce zastoupené již zmíněné kysané zelí, které se vyrábí jednoduchým procesem kvašení, při kterém se zelenina nechá fermentovat pomocí přirozeně se vyskytujících bakterií mléčného kvašení. Je bohaté na vitamín C, vlákninu a probiotika, což pomáhá trávení a podporuje imunitní systém. Kysané zelí je navíc součástí nejednoho klasického českého jídla.

Oblíbené jsou také mléčné produkty, jako jsou kefír, podmáslí nebo i klasický jogurt. Ty obsahují probiotika, která pomáhají s trávením a posilují střevní mikrobiom. Čím dál vyšší popularitu si také získává kombucha, což je fermentovaný nápoj na bázi čaje, který obsahuje probiotika, enzymy a vitamíny skupiny B. Podporuje trávení a snižuje záněty v těle.

Nemůžeme vynechat ani nakládané okurky, které nesmí chybět v české kuchyni. Kvašené okurky si jednoduše můžeme připravit i doma a poskytnou nám pak vitamíny po celý rok. A pokud bychom nahlédli i mezi méně „zdravé“ fermentované nápoje, patří mezi ně pivo, víno nebo cider.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze