Meteorický roj Geminidy se blíží. Kdy bude nejlepší podívaná?

Meteorický roj Geminidy se blíží. Kdy bude nejlepší podívaná?
Fotografie: unsplash.com
  • Meteorický roj pochází z asteroidu Phaethon, který byl nejspíše dříve kometou
  • Název Geminidy vznikl z důvodu, že meteory vycházejí ze souhvězdí Blíženců
  • Nejlepší pozorování připadne na noc ze 14. na 15. prosince

Geminidy jsou meteorický roj, který je možné každoročně v prosinci sledovat na obloze – pokud tedy přeje počasí. Tento roj pochází z asteroidu Phaethon, který byl objeven 11. října 1983. Jedná se však o první asteroid, který je spojovaný s meteorickým rojem a stále je předmětem zkoumání původu.

Podle NASA je nyní nazýván mrtvou kometou. Někteří astronomové se domnívají, že Phaeton postrádá ledovou krustu, což je hlavní charakteristikou komet. Předpokládají však, že v minulosti tuto ledovou skořápku měl, ale ta se roztavila. Ačkoliv se přesný původ zatím stále neví, je jasné, že je mateřským tělesem pro zrod Geminid.


Pojmenování Geminidy vzniklo na základě toho, že meteorický roj vylétá ze souhvězdí Blíženců. Ačkoliv jsou nejspíše známější Perseidy, které můžeme pozorovat každý rok v létě, Geminidy patří k nejaktivnějším meteorickým rojům. Bohužel toto takzvané padání hvězd připadá na prosinec, kdy většinou nejsou vhodné podmínky pro pozorování. Pokud je ale obloha jasná, můžeme vidět 100 až 150 záblesků na obloze za hodinu. Letos viditelnost sníží Měsíc, který ozáří oblohu, budeme tak moci pozorovat asi 30 až 40 meteorů za hodinu.

Kdy padající hvězdy sledovat?


U nás bude nejvhodnější pozorování v noci z 14. na 15. prosince. Meteory můžete vidět už dříve, ale tato noc přinese nejvíce padajících hvězd. Pro pozorování je potřeba vyhnout se co nejvíce světelnému smogu – tedy najít místo bez pouličního osvětlení. Meteorický roj můžete pozorovat celou noc.

Ačkoliv těmto úkazům na obloze říkáme, že padají hvězdy, jedná se vlastně o meteory. Jsou to úlomky a částice, které shoří při vstupu do zemské atmosféry. Většinou se jedná o úlomky z komet. Geminidy budou létat rychlostí přibližně 125 tisíc kilometrů za hodinu a je prakticky nemožné, aby některé dopadly na zem. Většinou zcela shoří ve výšce mezi 90 až 70 kilometry nad Zemí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze