Mezi nejjasnější objekty na obloze patří satelit. Stěžuje pozorování vesmíru

Mezi nejjasnější objekty na obloze patří satelit. Stěžuje pozorování vesmíru
Fotografie: NASA
  • Satelit má plochu 64 metrů čtverečních a skládá se z reflexních panelů
  • Na noční obloze je tak jasným objektem, že ruší pozorování astronomů
  • Firma chce vyslat na oběžnou dráhu dalších 90 satelitů, ty by měly být ale již antireflexní

BlueWalker 3 – komunikační satelit společnosti AST SpaceMobil, který na obloze zabírá neuvěřitelných 64 metrů čtverečních a je tak považován za největší komerční anténní systém, jaký kdy byl vyslán na oběžnou dráhu Země. Vypuštěn byl v září minulého roku a vědci z Mezinárodní astronomické unie nyní uvedli, že je jedním z nejjasnějších objektů na noční obloze a ruší tak pozorování oblohy.

BlueWalker 3 obsahuje reflexní panely, které nepřetržitě odráží sluneční světlo na Zemi. A takových satelitů by mělo do budoucna přibývat, jelikož společnost AST uvedla, že chce vypustit asi 90 podobných satelitů, aby bylo dosaženo pokrytí. „Budujeme první a jedinou vesmírnou celulární širokopásmovou síť navrženou tak, aby bezproblémově propojovala každodenní smartphony. Propojováním lidí se snažíme zmírnit chudobu, podnítit ekonomický rozvoj, podpořit rozmanitou digitální společnost a zachraňovat životy,“ uvedl pro space.com mluvčí AST.

Tento ultrajasný satelit je však překážkou pro všechny pozorovatele noční oblohy ze Země. Na oběžné dráze se pohybuje na tisíce satelitů, a to zhoršuje viditelnost. Důkazem jsou tomu i satelity Starlink, které létají za sebou a vytváří tak pruh světla. Odrážející světlo také může mít za následek, že observatoře včas neposkytnou varování před potenciálním dopadem asteroidu, jelikož jej přes světlo prostě neuvidí.


Ačkoliv i ostatní satelity ruší sledování oblohy, BlueWalker 3 je ze všech nejjasnější. Mluvčí AST uvedl, že si je společnost vědoma problémů, které může satelit způsobit a že již pracují na satelitech nové generace, které budou antireflexní a zároveň bude možné sledovat jejich polohu a tím tak naplánovat i pozorování oblohy. A nižší zdánlivé velikosti chtějí dosáhnout pomocí naklánění a manévrování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze