Brzy odstartuje mise JUICE. Zamíří k Jupiterovo měsícům

Brzy odstartuje mise JUICE. Zamíří k Jupiterovo měsícům
Fotografie: ESA
  • Start je naplánován na 13. dubna
  • K Jupiteru sonda poletí téměř 8 let, dorazit má v roce 2031
  • Kromě Europy, Callisto a Ganymede se zaměří na samotný Jupiter, ale i jeho menší měsíce

Evropská kosmická agentura (ESA) plánuje 13. dubna odstartovat novou misi Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE). Směřovat bude téměř 8 let k naší největší planetě, aby studovala její měsíce – Europu, Callisto a Ganymede. Kosmická loď bude první, která bude obíhat kolem jiného měsíce než toho našeho. Jupiter má okolo sebe měsíce, které jsou bohaté na oceány vody, vědci tak chtějí vědět, zda na nich může exitovat, případně kdysi existoval mikrobiální život.

Sonda JUICE bude kroužit okolo Jupiteru i jeho měsíců více jak 4 roky. Během toho se zaměří zejména na oceány, které jsou skryté pod povrchy měsíců. Kolem Jupiteru doposud obíhaly pouze dvě sondy – Galileo a Juno. Právě ty zjistily, že se pod některými měsíci nachází voda a Ganymede má jako jediný známý měsíc vlastní magnetické pole.

Sonda JUICE bude při cestě k Jupiteru využívat oběžné dráhy planet, včetně té naší. Při cestě dlouhé téměř 8 let se celkem třikrát vrátí k Zemi, kdy využije její gravitace pro nastavení správné trajektorie. K Jupiteru by měla dorazit v roce 2031 a první 3 roky bude obíhat kolem Europy, Ganymede a Callista a poté vstoupí na oběžnou dráhu Ganymede. Ačkoliv je i Europa zajímavá, v tu dobu bude na místě už kosmická loď od NASA Europa Clipper, která se bude zaměřovat právě na Europu. Z toho důvodu ESA zvolila zaměření především na Ganymede.


Jak budou průlety probíhat?

Kolem Europy proletí JUICE pouze dvakrát a přiblíží se na vzdálenost asi 400 km. 21 průletů podnikne kolem Callista, ke kterému se přiblíží až na 200 km. Callisto je velký asi jako Merkur a jeho povrch je pokrytý krátery. Vědci předpokládají, že se jedná o nejstarší měsíc ve Sluneční soustavě. Zda se pod povrchem nachází voda, se zatím podle space.com neví, ale tuto otázku by měla právě sonda JUICE zodpovědět.

Kromě měsíců se sonda zaměří i na samotnou planetu.

Ganymede se nachází mezi oběžnými drahami Europy a Callisto a podle vědců je zde nejmenší pravděpodobnost nálezu jakékoliv formy života. ESA uvedla, že sonda prozkoumá i menší měsíce jako Io, Metis, Adrastea, Amalthea a Thebe. Io je zajímavý tím, že na jeho povrchu se nachází přes 400 sopek a jde o geologicky nejaktivnější těleso v naší soustavě. A kromě měsíců se sonda zaměří i na samotnou planetu, kdy bude studovat její atmosféru, strukturu, klima i její prstence.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze