Mise NASA InSight je nejspíše u konce. Lander se přestal ozývat

Mise NASA InSight je nejspíše u konce. Lander se přestal ozývat
Fotografie: NASA
  • 18. prosince se tým chtěl s InSight spojit, ale kosmická loď se zpět už neozvala
  • Na solární panely neustále dopadá prach, lander tak není schopný generovat dostatek energie pro provoz
  • Tým se bude i nadále snažit s InSight spojit, v opačném případě bude mise oficiálně ukončena

Mise NASA InSight odstartovala 5. května 2018 a na povrchu Marsu kosmická loď přistála 26. listopadu téhož roku. Za úkol měla měřit seismické aktivity na Marsu a také studovat plášť, kůru i jádro planety. Během své mise poskytla nové poznatky o tom, jak se Mars před miliardami let tvořil a zaznamenal přes 1 300 marsotřesení. Mise je však nyní nejspíše u konce, jelikož jeho solární panely jsou již tak zasypané prachem, že už nedokáží InSight udržet při životě.

NASA uvedla, že 18. prosince InSight již nezareagoval na komunikaci ze Země. Konec provozu se očekával již delší dobu, jen nebylo jasné, kdy se tak stane. Naposledy se InSight spojil se Zemí 15. prosince, není tak jasné, co zapříčinilo takový pokles energie, že jen o několik dní později již nezareagoval. Tým se však bude i nadále snažit s kosmickou lodí spojit.


Výkon neustále klesal


Energie, kterou byl lander schopný za den vyrobit, se neustále snižovala. Na začátku listopadu byl schopný průměrně generovat 300 až 310 watthodin za jeden marťanský den, kdežto na konci listopadu to bylo již jen asi 290 watthodin. Poslední informace z 12. prosince ukázala, že byl InSight schopný generovat průměrně 285 watthodin. Podle záznamů však prašnost v místě, kde se nacházel, byla vyšší, a to mohlo zapříčinit konec komunikace.

NASA pro co nejdelší udržení mise udělala vše, co mohla. Nejdříve vypnula přístroje, které nebyly pro misi tak důležité a nechala aktivní pouze seismometr a ochranný systém. Ten byl již také vyřazen z provozu a na dva týdny byl vypnutý i seismometr, aby kosmická loď mohla plně dobít baterie. Pokud se ani při dalších pokusech InSight neozve zpět, bude jeho mise oficiálně prohlášena za ukončenou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze