Nová evropská raketa Ariane 6 poprvé vzlétne 9. července

Nová evropská raketa Ariane 6 poprvé vzlétne 9. července
Fotografie: ESA
  • Nahradí tak starší typ Ariane 5, která letěla již téměř před rokem
  • Ariane 6 bude poháněna kapalným vodíkem a kyslíkem
  • Druhý let chce ESA stihnout ještě do konce tohoto roku

Evropská kosmická agentura (ESA) aktuálně nemá žádnou funkční raketu, se kterou by mohla cokoliv vyslat do vesmíru. To se snad již brzy změní, jelikož už příští měsíc poprvé vzlétne raketa Ariane 6, která se stane nástupcem Ariane 5. Ta létala téměř 30 let a její poslední let proběhl minulý rok v červenci. V té době už měla být nový raketa připravena, testy a doprovázené potíže ale její start neustále prodlužovaly.

Generální ředitel ESA Josef Aschbacher v tiskové zprávě uvedl, že první start rakety je naplánován na 9. července. Čas zatím nebyl upřesněn. Ariane 6 vzlétne z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně a již při svém prvním letu bude nést několik užitečných zatížení. „Ariane 6 představuje novou éru autonomního, všestranného evropského vesmírného cestování. Tato výkonná raketa je vyvrcholením mnoha let oddanosti a vynalézavosti tisíců lidí z celé Evropy a po svém startu obnoví nezávislý přístup Evropy do vesmíru,“ uvedl Aschbacher.

Nová raketa bude mít možnost opakovaně zapalovat svůj horní stupeň, což umožní rozmístit náklad do různých oběžných drah během jednoho letu. Oba stupně rakety jsou poháněny na kapalný vodík a kyslík. Raketa však není ani z části znovupoužitelná, a tak ESA již pracuje na možnosti znovupoužitelnosti prvního stupně. Raketu je možné podle potřeby vybavit dvěma nebo čtyřmi posilovači a na výšku měří 56 až 62 metrů – ta se mění v závislosti na použití aerodynamického krytu, ve kterém je uložen náklad.


Tento let bude znamenat vyvrcholení let vývoje a testování týmů ArianeGroup a jejích partnerů po celé Evropě. Vydláždí cestu komerčním operacím a výraznému nárůstu během příštích dvou let. Ariane 6 je výkonná, všestranná a škálovatelná nosná raketa, která zajistí Evropě autonomní přístup do vesmíru,“ uvedl generální ředitel ArianeGroup Martin Sion. Raketa má naplánováno již 30 misí, přičemž druhý start by měl proběhnout ještě do konce tohoto roku. Později by měla být raketa schopna startovat až 10krát ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze