Může bezdrátový přenos dat světlem nahradit tradiční kabelové sítě?

Může bezdrátový přenos dat světlem nahradit tradiční kabelové sítě?
  • V budoucnu se možná dočkáme bezdrátového přenosu dat pomocí světelného přenosu
  • První test této technologie, jež nabídne ještě vyšší rychlosti než optika, už proběhl v Německu
  • Úspěšný zkouškový přenos se konal v hustě obydleném městě na vzdálenost jedné míle, aby se otestoval provoz v náročných podmínkách

Spleť různých kabelů a drátů patří dnes již neodmyslitelně k lidskému životu. Kabely k nám přenášejí elektřinu a internet, neustále zamotaná sluchátka zvuk a telefony si nabíjíme třeba pomocí USB nabíječek. Mobilní svět se však v posledních letech snaží od nutné spleti kabelů oprostit. Stále častěji se tak setkáváme s bezdrátovým nabíjením a telefony postupně opouštějí i starý dobrý 3,5mm audio jack ve prospěch modernějšího USB-C, nebo právě bezdrátových Bluetooth sluchátek.

Bezdrátový přenos dat světlem

Nyní ovšem možná přišly na řadu velké kabelové sítě pro přenos internetu, po nichž lidé vyžadují stále rychlejší přenosové rychlosti. Čím dál používanější optika sice nabízí vysoké rychlosti, ale nutné zavádění kabelů stále limituje místa, kam se může dostat. A hlavně to není úplně levná záležitost. Vědci však možná objevili způsob, jak se těchto kabelů zbavit, a zároveň nabízejí ještě větší přenosové rychlosti.

Objevili totiž způsob, jak „ohýbat“ fotony tak, aby dokázaly nejen do jednotlivých přenosů nacpat ještě více dat, ale zároveň aby odolaly rušení vzduchu. Pokud proženete světlo skrz speciální hologram, můžete dát fotonům takzvaný optický úhlový impuls, který vás nechá přenášet více než jen pouhé „jedničky“ a „nuly“, přičemž dokud je intenzita a fáze světla udržována na správné úrovni, je možné spolehlivě přenášet data na velké vzdálenosti.

Bezdrátový přenos dat světlem

Výzkumný tým v Německu už takovéto propojení úspěšně otestoval na vzdálenost jedné míle (tedy 1,6 kilometru). Zároveň tento test provedl úmyslně v hustě zabydlené oblasti města, kde mohou teoreticky turbulence vzduchu od výškových budov způsobit při značné problémy. I přes úspěšnost testu je však tato technologie stále daleko od nějakého masového nasazení v praxi. Ještě se musí vyřešit mnoho důležitých otázek, třeba jak takto propojit obrovské množství lidí, nebo jak bude přenos ovlivněn deštěm a sněhem.

Nicméně se stále jedná o velmi zajímavý projekt, byť je samozřejmě takovýto bezdrátový přenos značně omezen přenosem světla, takže jej nelze využít z očividných důvodu v interiérech skrz zdi a podobně. I takovýto pokus však může být zásadním krokem vpřed k budoucí nové generaci bezdrátových sítí. Místo složitého a náročného napojování jednotlivých domácností a kanceláří kabely pro dosažení gigabitových rychlostí by mohl poskytovatel internetu použít na dálkové přenosy v jejich síti bezdrátový přenos světlem a poté instalovat kabely pouze tam, kde je to absolutně nezbytné. Technologie by tak mohla teoreticky fungovat třeba jako satelit pro váš internet. Kupříkladu na střeše domu by byl přijímač a ten by poté po domu rozváděl kabelem data dál.

Zdroje: gla.ac, advances.sciencemag.org, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze