Myšák Mickey začíná patřit všem, vypršela první autorská práva

Myšák Mickey začíná patřit všem, vypršela první autorská práva
Fotografie: Disney
  • Po sto letech přechází autorská práva od Disneyho do veřejné domény
  • Jeho použití je však svázáno dalšími pravidly
  • Společně s tím k volnému užití zamířila další díla

Po téměř sto letech se Mickey Mouse vymanil z autorského vodítka společnosti Disney. První verze této ikonické kreslené postavičky, která se objevila ve filmu Steamboat Willie a v němé verzi filmu Plane Crazy, vstoupila v USA 1. ledna 2024 do veřejného vlastnictví. Nicméně kolem Mickeyho je stále komplikovaná změť ochranných opatření, ale dnes nastává okamžik, na který zastánci tzv. public domain čekali celá desetiletí.

Centrum pro studium veřejného vlastnictví Duke Law School pravidelně přináší přehled významných děl, jejichž autorskoprávní ochrana vypršela na území USA. Seznam zahrnuje zvukové nahrávky z roku 1923 a díla na jiných nosičích, která byla publikována v roce 1928.

V případě stálých postaviček, jako je Mickey Mouse, je ale autorské právo komplikované. Verze postavy ve veřejném vlastnictví nezahrnuje významné změny designu provedené v pozdějších dílech, jako je například Mickeyho čarodějův učeň z filmu Fantasia z roku 1940. A nelze vytvořit dílo, které by se nepravdivě vydávalo za produkci společnosti Disney nebo za oficiální zboží, protože Mickey Mouse je také registrovanou ochrannou známkou společnosti Disney.

Veřejné vlastnictví má být konečným cílem každého díla chráněného autorskými právy. Je součástí kompromisu, který uznává výhody toho, že umělci a myslitelé mohou kontrolovat a profitovat ze svých děl v krátkodobém horizontu, zatímco v dlouhodobém horizontu volně navazují na své nápady, což je rovnováha, na kterou spoléhala sama společnost Disney při tvorbě adaptací pohádek jako Sněhurka a Popelka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze