Nákaza koronavirem může poškodit mozek

Nákaza koronavirem může poškodit mozek
Fotografie: unsplash.com
  • COVID-19 může poškodit mozkové tkáně a znamenat větší ztrátu šedé hmoty mozkové
  • Mnohé z těchto změn bylo v oblasti mozku související s čichem
  • Studie je založená na skenování mozku lidí před a po nákaze koronavirem
  • Podle výsledků studie lidé nakažení koronavirem přišli o 0,2 až 2 % tkáně ve srovnání s těmi, kteří nemoc neprodělali

Výsledky nové studie zveřejněné v odborném časopise Nature naznačují, že COVID-19 může poškodit mozkové tkáně a projevovat větší ztrátu šedé hmoty mozkové. I při mírném průběhu nemoci tak může docházet k rychlejšímu stárnutí mozku. Mnohé z těchto změn proběhly v oblasti mozku související s čichem. Jedná se o největší studii svého druhu.

Tyto pozoruhodné výsledky nové studie vědců z univerzity v Oxfordu považují výzkumníci za zvláště důležité. Studie je založená na skenování mozku lidí před a po nákaze koronavirem. „Byli jsme překvapení, když jsme viděli jasné rozdíly v mozku i při mírném průběhu nemoci,“ uvedla pro cnn.com hlavní autorka studie Gwenaëlle Douaud.


Gwenaëlle Douaud s kolegy zkoumala snímky mozku 401 osob, které se nakazily koronavirem mezi březnem 2020 a dubnem 2021, před infekcí a přibližně 4,5 měsíce po ní. Pouhých 15 osob mělo vážný průběh a potřebovalo hospitalizaci. Výsledky poté porovnali se snímky mozků 384 lidí podobného věku, socioekonomického postavení a rizikových faktorů, kteří se virem nenakazili. Všech 785 účastníků studie bylo ve věku od 51 do 81 let. Podle hlavní autorky studie je normální, že s přibývajícím věkem lidé každý rok přicházejí o 0,2 až 0,3 % šedé hmoty mozkové v oblastech mozku souvisejících s pamětí. Podle výsledků studie ale lidé nakažení koronavirem přišli o dalších 0,2 až 2 % tkáně ve srovnání s těmi, kteří nemoc neprodělali.

„Vzhledem k tomu, že abnormální změny, které vidíme v mozku nakažených účastníků, mohou částečně souviset se ztrátou čichu, je možné, že při jejich obnovení budou tyto mozkové abnormality časem méně výrazné. Stejně tak je pravděpodobné, že škodlivé účinky viru (ať už přímé, nebo nepřímé prostřednictvím zánětlivých či imunitních reakcí) se po infekci časem snižují. Nejlepší způsob, jak to zjistit, by bylo tyto účastníky znovu vyšetřit za jeden nebo dva roky,“ uvedla Gwenaëlle Douaud.


I když studie odhalila určitou souvislost mezi infekcí a funkcí mozku, stále není jasné, proč tomu tak je. Předchozí studie ukázaly, že lidé s výraznou a opakovanou ztrátou čichu také ztrácí šedou hmotu mozkovou. Tato studie se však nezaměřovala na to, zda všichni po nákaze koronavirem ztratili čich.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze