Ztrátu čichu po nákaze koronavirem mohou ovlivnit geny

Ztrátu čichu po nákaze koronavirem mohou ovlivnit geny
Fotografie: unsplash.com
  • Vir poškozuje buňky v části nosu, kterým říkáme čichový epitel
  • Tyto buňky na stropu nosní dutiny chrání čichové neurony, které pomáhají lidem čichat
  • Výzkumníci našli specifické místo na chromozomu poblíž dvou genů – UGT2A1 a UGT2A2
  • Právě lidé s tímto umístěním genů mohou přijít během nemoci o čich

Ztráta čichu nebo chuti trápila mnoho lidí po nákaze koronavirem již od začátku pandemie. Jak je ale možné, že někteří lidé o čich přišli a někteří ne? Nová studie zveřejněná nature.com ukazuje, že ztráta čichu po nákaze koronavirem může být způsobena genetickým rizikovým faktorem.

Zatímco přesná příčina ztráty právě tohoto smyslu v souvislosti s koronavirem zůstává nejasná, vědci se domnívají, že vir poškozuje buňky v části nosu, kterým říkáme čichový epitel (specializovaná tkáň a oblast sliznice na stropu nosní dutiny). Tyto buňky na stropu nosní dutiny chrání čichové neurony, které pomáhají lidem čichat.


Na základě údajů od společnosti 23andMe, která se zaměřuje na testování genetiky, výzkumníci v Americe porovnali genetické rozdíly mezi lidmi, kteří byli nakažení koronavirem a ztratili chuť nebo čich, s těmi, kteří během nemoci o tyto smysly nepřišli. Podle independent.com společnost zkoumala údaje od 69 841 lidí, kteří měli COVID-19. Z nich uvedlo, že tratilo chuť nebo čich 68 % osob.


Výzkumníci našli specifické místo na chromozomu poblíž dvou genů – UGT2A1 a UGT2A2. Tyto dva geny se objevují v čichovém epitelu. Hrají důležitou roli ve způsobu, jakým metabolizujeme pachy. Právě lidé s tímto umístěním genů mohou přijít během nemoci o čich. Není sice jasné, jak se tyto geny podílejí na procesu ztráty čichu, ale podílejí se na fyziologii infikovaných buněk a následném poškození, které přispívá ke ztrátě čichu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze