NASA chce modul InSight na Marsu udržet v provozu do konce srpna

NASA chce modul InSight na Marsu udržet v provozu do konce srpna
Fotografie: NASA
  • Na solární panely, které modul pohání, padá prach, snižuje se tak tvorba elektřiny
  • Modul měl původně vydržet do prosince, tým ale chce zachovat funkčnost seismometru, čímž se výdrž zkrátí
  • Vědci vypnou ochranný systém proti poruchám, aby mohl seismometr fungovat déle

Modul InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) na Marsu má za úkol zjistit, jak se planeta přibližně před 4,5 miliardami let formovala. Jedná se o prvního robotického průzkumníka, který studuje Mars do hloubky. Modul přistál na Marsu 26. listopadu 2018 a funguje díky solárním panelům, na které však neustále padá prach – snižuje se tak možnost tvorby elektřiny. 19. června byl InSight schopen generovat 410 watthodin za jeden sol neboli marťanský den.

Tým NASA aktuálně očekává, že se snižující se energií vypne InSight seismometr, který je posledním operačním přístrojem, na konci června, aby sám modul vydržel fungovat přibližně do prosince. Nyní ale chce tým modul naprogramovat tak, aby mohl seismometr vydržet do konce srpna až začátku září. To sice způsobí dřívější vybití baterie kosmické lodi, ale seismometr by tak mohl detekovat další otřesy.

Modul od svého přistání zaznamenal více než 1 300 otřesů, což umožnilo vědcům změřit hloubku a složení kůry, pláště i jádra Marsu. S jinými přístroji zaznamenal informace o počasí, půdě i zbytcích magnetického pole. Všechny tyto přístroje však již byly vypnuty. Modul vlastní ochranný systém proti poruchám, který se automaticky spustí v situacích, kdy může dojít k ohrožení sondy a vypne všechny funkce až na ty nejdůležitější.


Aby mohl seismometr dále fungovat, tým nyní vypne ochranný systém. Modul sice již nebude chráněn před náhlými událostmi, ale NASA uvedla, že pro vědce je aktuálně důležitější fungování přístroje než možná ochrana. „Cílem je dostat vědecká data až do bodu, kdy InSight nemůže vůbec fungovat než šetřit energii a provozovat přistávací modul bez vědeckého přínosu,“ řekl Chuck Scott, projektový manažer InSight v laboratoři Jet Propulsion Laboratory NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze