Posádka mise Artemis II se připravuje na zahájení výcviku

Posádka mise Artemis II se připravuje na zahájení výcviku
Fotografie: NASA/James Blair
  • Většina bude probíhat v Johnsonově vesmírném středisku a Kennedyho vesmírném středisku
  • Posádka získá podrobné informace o raketě SLS i o kosmické lodi Orion
  • Součástí bude i výcvik pro přežití ve vodě

Čtveřice vybraných astronautů pro misi Artemis II by měla dle NASA od června zahájit výcvik k průletu kolem Měsíce. Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch a Jeremy Hansen by měli dokončit výcvik přibližně 18 měsíců před zahájením jejich 10denní mise. Během výcviku se dozví veškeré potřebné informace jak o kosmické lodi Orion, tak o raketě Space Launch System (SLS), na které budou vzlétat.

Posádka našeho testovacího letu Artemis II připraví cestu pro neuvěřitelnou vědu v čele všech našich budoucích misí s posádkou. Jejich odborné znalosti letových testů a osobní statečnost při cestě na Měsíc umožní další velký krok v naší strategii z Měsíce na Mars,“ řekla zástupkyně administrátora NASA Pam Melroy. V první fázi by se měla posádka naučit ovládat základními systémy, které bude potřebovat pro další výcvik. Následně v Johnsonově vesmírném středisku proběhne školení na každodenní operace ve vesmíru, poté se posádka naučí ovládat jednotlivé displeje Orionu.

Vytváříme robustní plán výcviku pro posádku, abychom zajistili, že bude připravena na každý aspekt této první mise na Měsíc pod programem Artemis – na naší nejnovější kosmické lodi a raketě,“ řekl vedoucí výcvikový důstojník posádky Artemis II Jacki Mahaffey. Výcvik bude obsahovat i předstartovní operace kolem odpalovací rampy, odpočet před startem a hlavní milníky během startu a následných několika hodinách. Dále pak komunikaci s pozemním týmem a několik možností dopadu do oceánu na konci jejich mise.


Většina výcviku posádky bude probíhat v Johnsonově vesmírném středisku, kde máme simulátor Orionu a maketu modulu posádky, abychom pomohli posádce pochopit umístění a orientaci v tom, co je uvnitř, a v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, kde se raketa a hardware vesmírné lodi spojí a zahájí odpočítávání,“ řekl Mahaffey. Během výcviku se astronauti také naučí jak přežít ve vodě, postupovat při nouzových situacích či jak si připravit jídlo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze