Mohli by astronauti na Měsíci najít život?

Mohli by astronauti na Měsíci najít život?
Fotografie: unsplash.com
  • Mise Artemis 3 přistane poblíž jižního měsíčního pólu, kde jsou krátery s vodním ledem
  • V těchto místech by se mohl nacházet mikrobiální život
  • Vědci předpokládají, že se tam dostal ze Země za pomoci meteoritů

Mise Artemis 3 bude mít za úkol dostat po více jak 50 letech na povrch Měsíce lidi. Aktuálně je ještě stále naplánována na konec roku 2025, ačkoliv toto datum se od reality stále vzdaluje, jelikož raketa Starship, která má astronauty k Měsíci dovézt, neotestovala ani let kolem Země. Přistání proběhne u jižního měsíčního pólu, což je jiné místo, než kde přistávali astronauti při misích Apollo. Na tomto místě jsou některé oblasti trvale zastíněné a v kráterech se nachází led. Otázkou tak je, zda by se v nich mohl nacházet nějaký organismus.

Jednou z nejpozoruhodnějších věcí, které náš tým zjistil, je, že vzhledem k nedávnému výzkumu oblastí, ve kterých může určitý mikrobiální život přežít, mohou existovat potenciálně obyvatelné výklenky pro takový život v relativně chráněných oblastech na některých tělesech bez vzduchu,“ řekl planetární výzkumník Prabal Saxena z Goddard Space Flight Center NASA pro space.com. Lunární jižní pól by právě mohl mít takové vlastnosti, že by se na něm mikrobiální život mohl najít. V tomto místě se totiž pravděpodobně nacházejí povrchové výklenky, kde by se mikroorganismus mohl udržet.

V současné době pracujeme na tom, abychom pochopili, které konkrétní organismy mohou být nejvhodnější pro přežití v takových oblastech a které oblasti lunárních polárních oblastí, včetně míst zájmu souvisejících s průzkumem, mohou být nejpřístupnější pro podporu života,“ uvedl Saxena. Vědci se totiž domnívají, že by se na Měsíc dostal život ze Země pomocí meteoritů, které na něj dopadaly, když se Země i Měsíc formovaly. Zda ovšem mohly mikroorganismy přežít vesmírnou cestu, není jasné.


Ať už zde nějaký život astronauti najdou nebo ne, je jasné, že postupně na Měsíci začne vznikat. Pro trvalé osídlení bude potřeba zajistit zásoby jídla a ne vše se dá dovézt. Již nyní tak vědci řeší, co se dá vypěstovat v regolitu, kterým je povrch Měsíce posetý, stejně tak řeší možnost pěstování rostlin formou hydroponického zemědělství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze