NASA obnovila kontakt s Voyagerem 2

NASA obnovila kontakt s Voyagerem 2
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Kontakt se sondou byl ztracen 21. července, kvůli chybně vydanému příkazu
  • Původně se čekalo, že se spojení obnoví až 15. října, pozemnímu týmu se to ale podařilo už 4. srpna

Kosmická loď Voyager 2 je druhým nejvzdálenějším objektem, které vytvořil člověk. Předběhlo ho pouze jeho dvojče Voyager 1, který vstoupil do mezihvězdnému prostoru už v roce 2012. NASA ztratila s Voyagerem 2 kontakt poté, co mu 21. července chybně odeslala série příkazů, na základě kterých se posunula anténa, která směřovala 2 stupně od Země a nebylo tak možné se již se sondou spojit.

Původně se předpokládalo, že se spojení obnoví až 15. října, kdy dojde k automatickému přenastavení antény, ale nakonec se to podařilo mnohem dříve. 1. srpna NASA díky síty Deep Space Network (DNS) pomocí několika antén dokázala detekovat nosný signál z Voyageru 2. „Nosný signál je to, co kosmická loď používá k odesílání dat zpět na Zemi. Signál je příliš slabý na to, aby bylo možné extrahovat data, ale detekce potvrzuje, že kosmická loď stále funguje. Kosmická loď také pokračuje na své předpokládané trajektorii. I když mise očekává, že sonda namíří svou anténu na Zemi v polovině října, tým se pokusí Voyageru velet dříve, zatímco její anténa bude stále namířena od Země,uvedla NASA v aktualizaci.


Pozemní tým se pomocí antén DNS pokusil vyslat kosmické lodi příkaz, aby svoji anténu nasměrovala k Zemi. V tu chvíli však nebylo jasné, zda pokus o spojení bude fungovat. Kosmická loď je navíc od Země tak vzdálená, že se musí čekat, než se signál vrátí. Putoval totiž 19,9 miliardy kilometrů daleko od Země, než k sondě dorazil a vydal pokyn pro přeorientování antény. Než pozemní tým obdržel data zpátky, trvalo to 37 hodin. 4. srpna v 18:29 SELČ sonda začala vracet data zpět, což bylo jasné znamení, že funguje správně a pokračuje v putování vesmírem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze