NASA odložila start posádky Crew-9. Důvodem jsou potíže se Starlinerem

NASA odložila start posádky Crew-9. Důvodem jsou potíže se Starlinerem
Fotografie: NASA
  • Posádka k ISS odletí nejdříve 24. září
  • Datum bylo naplánováno tak, aby se nekřížilo s odletem Sojuzu ani s misí Europa Clipper
  • Starliner je stále připojen k vesmírné stanici a NASA zatím neví, kdy bude odlet možný

Posádka mise Crew-9 měla původně odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 18. srpna. NASA ale nyní oznámila, že start posouvá na 24. září, aby bylo více času na naplánování odletu kapsle Starliner. „Tato úprava poskytuje manažerům mise více času na dokončení plánování návratu pro agenturu Boeing Crew Flight Test, která je v současné době ukotvena v laboratoři na oběžné dráze,uvedla NASA v aktualizaci.

Odklad byl naplánován tak, aby se nekřížil s odletem posádky v kosmické lodi Sojuz, která by měla odstartovat v polovině září. Zároveň bylo datum nastaveno tak, aby nedošlo k problémům v kosmodromu Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Odtud bude mise Crew-9 vzlétat, ale v nedalekém Launch Komplexu 39A bude vzlétat v tuto dobu i mise Europa Clipper. Dvě startovací mise by tak mohly přinést potíže s pozemními přípravami a NASA chce mít vždy na vše dostatek času.

Prodloužený testovací let Starlineru se tak začíná projevovat nejen ve vesmíru, ale i na Zemi, kdy se mu musí přizpůsobovat další mise. Původně měla posádka skládající se z Butche Wilmora a Suni Williamsové zůstat na ISS asi týden, ale neustálé doprovázející potíže pobyt na stanici prodlužují. Kdy ale kapsle odletí, není jasné. „NASA a Boeing pokračují ve vyhodnocování připravenosti kosmické lodi a ohledně návratu Starlineru nebyla přijata žádná rozhodnutí,“ uvedla NASA.


Starliner provázejí potíže už od počátku, kdy byl start několikrát posunut a jednou dokonce přerušen jen pár minut před startem, když už byli astronauti uvnitř kapsle. Největší potíže představuje únik hélia, který se stal opakovaně. Problém nastal také při dokování ke stanici, kdy vypadlo pět motorů. Při posledním testu ale motory až na jeden fungovaly, což je dostačující k manévrování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze