SpaceX testuje motory Starship. Přípravy na pátý testovací let jsou téměř hotové

SpaceX testuje motory Starship. Přípravy na pátý testovací let jsou téměř hotové
Fotografie: SpaceX
  • Na horním stupni bylo zažehnuto všech šest motorů Raptor 2
  • SpaceX již dříve otestoval i motory na nosné raketě Super Heavy
  • Kdy přesně proběhne pátý testovací let, není zřejmé

Největší a nejsilnější raketa, která byla kdy lidmi postavena, naposledy vzlétla 6. června a od té doby se SpaceX připravuje na další letový test, kterým chce ukázat, že je Starship znovu vylepšena a dokáže v budoucnu převážet lidi na Měsíc i Mars. Před letem ale vždy dochází k zážehovým testům motorů, a to jak na nosné raketě Super Heavy, tak na horním stupni Starship.

Horní stupeň obsahuje šest motorů Raptor 2 a SpaceX na sociální síti X uvedl, že je otestoval 27. července. Nosná raketa byla otestována o několik týdnů dříve a taktéž úspěšně. První stupeň SpaceX vždy testuje jako první, jelikož obsahuje 33 motorů Raptor a je zde tak větší pravděpodobnost, že bude potřeba úprav. Zážehové testy se provádějí podle space.com přímo na kosmodromu Starbase v Texasu, odkud také raketa vzlétá a každý test trvá jen několik sekund.

Kdy proběhne pátý testovací let však není zřejmé. Elon Musk už na začátku července uvedl, že se tak stane do čtyř týdnů, což by znamenalo, že by raketa vzlétla tento nebo příští týden. Je tak pravděpodobné, že se let uskuteční ještě o něco později. Oproti předchozím pokusům se však nyní nemusí čekat na ukončení šetření od Federálního úřadu pro letectví (FAA), jelikož při poslední zkoušce nedošlo k nehodě.


Do dnešního dne došlo ke čtyřem testovacím letům, přičemž každý další let představoval výrazný pokrok. První let v dubnu minulého roku trval jen několik minut. Další byl proveden v listopadu a let trval necelých 10 minut. U třetího letu se již podařilo úspěšně vynést horní stupeň na transatlantickou dráhu a vyzkoušet otevírání a zavírání užitečného zatížení. Raketa však nedokázala prolétnout atmosférou bez poškození. V červnu se pak poprvé podařilo přistání nosné rakety i druhého stupně, ačkoliv ze Starship při průletu atmosférou odpadávaly kusy tepelných štítů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze