Starliner dokončil úspěšně svůj testovací let na ISS

Starliner dokončil úspěšně svůj testovací let na ISS
Fotografie: NASA
  • Starliner po šesti dnech zakončil úspěšně misi OFT-2
  • Na Zem přistál čtyři hodiny po odpojení od ISS pomocí tří padáků
  • Během dokování na ISS astronauti vstoupili do kapsle a zkontrolovali vnitřní systém

Starliner od společnosti Boeing úspěšně dokončil misi Orbital Flight Test 2 (OFT–2). Let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) bez posádky byl poslední zkouškou pro modul Starliner, zda je schopný vyvážet astronauty na ISS. Na misi se vydal 19. května a zakončil ji dnes před jednou hodinou ranní středoevropského času.

Starliner přistál do Nového Mexika přibližně čtyři hodiny po odpojení od vesmírné stanice pomocí tří padáků. „Program komerčních posádek NASA a náš průmyslový partner Boeing, dnes udělal významný a úspěšný krok na cestě k umožnění více lidských vesmírných misí na Mezinárodní vesmírnou stanici na amerických kosmických lodích z americké půdy,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Během celé mise musel Starliner splnit nemalé cíle, aby testem prošel. NASA uvedla, že mezi ně patřilo například bezproblémové oddělení Starlineru od nosné rakety Atlas V, připojení k modulu ISS, zkouška otevírání/zavírání poklopu, včetně vstupu astronautů, kteří posuzovali obyvatelnost uvnitř modulu. „Během tohoto procesu Starliner poskytl ohromné množství cenných dat, která neustále vyhodnocujeme v našem úsilí uvést vesmírnou loď online a plně provozuschopnou pro lety posádky na vesmírnou stanici,“ řekl Steve Stich, manažer programu komerčních posádek NASA.


Starliner úspěšně odstartoval na raketě Atlas V z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Po oddělení od nosné rakety měl sice potíže s dvěma tryskami, avšak ty byly plně nahrazeny jinou. Připojení k modulu Harmony na ISS tak proběhlo o hodinu později, než bylo původně plánováno. Posádka Expedice 67, která je aktuálně na ISS, tak mohla vstoupit do kapsle a zkontrolovat veškeré systémy, zda pracují správně. „Po dokončení OFT–2 začleníme získané poznatky a budeme pokračovat v přípravě na letový test s posádkou a certifikaci NASA,“ uvedl Mark Nappi, viceprezident a programový manažer Boeing Commercial Crew Program.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze