Boeing Starliner zůstane k ISS připojen až do konce června

Boeing Starliner zůstane k ISS připojen až do konce června
Fotografie: NASA
  • Nové datum pro odlet bylo stanoveno na 26. června
  • Dvojice tak stráví na ISS téměř měsíc
  • Odklad je i kvůli výstupu do vesmíru, který proběhne 24. června

Boeing a NASA se znovu rozhodly posunout odlet kapsle Starliner, která je od 6. června připojená k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Poté, co byl odlet naplánován na 22. června se nyní astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová zaměřují na 26. června. První posádka, která měla možnost ve Starlineru letět a otestovat jeho systémy, si tak prodlouží pobyt z původního týdne na téměř měsíc.

Dvojice se odpojí od modulu Harmony po čtvrté hodině ranní a zpět na Zemi bude cestovat přibližně sedm hodin. Následně přistane ve White Sands Space Harbor v Novém Mexiku. Na rozdíl od kapsle Dragon od SpaceX, která dopadá do oceánu, bude Starliner přistávat za pomoci padáku a airbagu na zem. „Přistání bude znamenat první přistání americké kapsle na zemi s astronauty na palubě. Tým specialistů NASA a Boeing vyzvedne posádku brzy po přistání,uvedla NASA v tiskové zprávě.

Další odklad přišel i kvůli výstupu do vesmíru, který měl původně proběhnout 13. června, ale kvůli neupřesněným potížím se skafandrem byl výstup na poslední chvíli zrušen. NASA v poslední aktualizaci uvedla, že astronauti Tracy Dysonová a Mike Barratt vystoupí do vesmíru 24. červa, aby odstranili vadné elektronické skříňky a zároveň odebrali vzorky z vnější strany stanice. Ze stěrů budou následně zjišťovat, jak přežívají mikroogranismy v těchto extrémních podmínkách.


Výstup do vesmíru bude NASA v pondělí vysílat živě od 12:30 středoevropského času, přičemž astronauti opustí přechodovou komoru ve 14 hodin. Dysonová, která vystoupí do vesmíru již počtvrté, na sobě bude mít skafandr s červenými pruhy a Barratt, jež se podívá do vesmíru potřetí, bude mít oblek neoznačený. Astronauti stráví ve vesmíru přibližně šest a půl hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze