NASA posunula start mise Crew-6

NASA posunula start mise Crew-6
Fotografie: NASA/Kim Shiflett
  • Start byl posunut o jeden den z důvodu kontroly kapsle i nosné rakety
  • Tři členové posádky poletí do vesmíru poprvé
  • Na ISS budou bydlet přibližně půl roku

V pořadí šestá mise od SpaceX měla odstartovat z Kennedyho vesmírného centra na Floridě 26. února. NASA však oznámila, že se start o jeden den posouvá. Důvodem je kontrola a odstranění drobných problémů na kapsli Dragon Endeavour a nosné raketě Falcon 9, která poletí poprvé. Start je nyní naplánovaný na 27. února v 7:45 SEČ, přičemž NASA spustí živé vysílání již od čtvrté hodiny ranní.

Astronauti Stephen Bowen, Woody Hoburg, Sultan Alneyadi a kosmonaut Andrej Feďajev přijeli do Kennedyho vesmírného střediska 21. února a jsou připraveni na cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), na které stráví přibližně půl roku. Kromě Bowena, který poletí do vesmíru po čtvrté, to bude pro zbytek posádky první vesmírný let.

Posádka poletí v kosmické lodi Dragon Endeavour, která již dříve letěla s astronauty mise Crew-1, Inspiration4 a Ax-1. Na ISS je aktuálně druhá kapsle od SpaceX, a to Dragon Endurance, která na ISS přivezla posádku Crew-5. Josh Cassada, Nicole Mann, Koichi Wakata a Anna Kikina jsou na vesmírné stanici od října minulého roku a vrátit na Zemi by se měli několik dní po příletu nové posádky.


Na ISS jsou stále uvízlí astronauti

Na ISS pobývají ještě další tři členové – kosmonauti Roskosmosu Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a astronaut NASA Frank Rubio. Ti přiletěli na konci září minulého roku v kapsli Sojuz, ale nemohou se aktuálně vrátit zpět, jelikož v prosinci začala unikat z kapsle chladící kapalina. Rusko se rozhodlo vyslat k ISS prázdnou kapsli Sojuz, která by měla podle space.com odstartovat z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu již zítra.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze