Nový pohonný systém umožní doletět na Mars za dva měsíce

Nový pohonný systém umožní doletět na Mars za dva měsíce
Fotografie: NASA
  • Společnost Howe Industries vyvíjí pohonný systém Pulsed Plasma Rocket (PPR)
  • Díky zkrácení doby letu nebudou astronauti tolik vystaveni kosmickému záření
  • S novou technologií bude možné v budoucnu letět k Pásu asteroidů, ale i dále

Cesty na Mars s lidskou posádkou jsou již relativně blízko. Dle aktuálních odhadů by NASA měla s astronauty přistát na Marsu v příštím desetiletí. A doveze je tam největší a nejsilnější raketa, která kdy byla postavena – Starship. Ta je poháněna kapalným metanem a kyslíkem. Ačkoliv raketa dokáže vyvinout obrovský tah, není pořád dostatečně rychlá, aby se mohli lidé podívat do hlubokého vesmíru. A to chce právě NASA novým pohonným systémem změnit.

Aktuálně není žádný pohonný systém s vysokým tahem, který by se dal implementovat do raket určených pro převoz lidí. „Howe Industries v současné době vyvíjí pohonný systém, který může generovat až 100 000 N tahu se specifickým impulsem (Isp) 5 000 sekund. Pulsed Plasma Rocket (PPR) je původně odvozen od konceptu Pulsed Fission Fusion, ale je menší, jednodušší a cenově dostupnější,uvedla NASA k popisu.

Tento nový pohonný systém by tak dokázal zkrátit cestu na Mars z několika let na pouhé dva měsíce. A nejde jen o čas strávený v raketě, ale i o kosmické záření, které je ve vesmíru všude a astronauti jsou vystavováni radiaci. I když jsou rakety vybaveny stíněním proti záření, zkrácení letu by znamenalo i menší riziko pro posádku. Nový pohonný systém je zatím pouze v začátcích, ale NASA si od něj slibuje velké změny, které povedou k jednodušším cestám do hlubokého vesmíru.


S PPR bude možné létat nejen k Pásu asteroidů, který se nachází mezi Marsem a Jupiterem, ale až do vzdálenosti 550 AU (1 AU je bezmála 150 milionů kilometrů). To by znamenalo naprosto novou éru při průzkumu vesmíru. V první fázi se ale Howe Industries zaměřuje na kosmickou loď pro přepravu lidí a nákladu na Mars pro vybudování základny. Jelikož je ale projekt teprve ve svých počátcích, bude trvat roky, než dojde k realizaci a využití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze