Rocket Lab úspěšně vypustil na oběžnou dráhu novou solární plachtu od NASA

Rocket Lab úspěšně vypustil na oběžnou dráhu novou solární plachtu od NASA
Fotografie: Rocket Lab
  • Mise Beginning Of The Swarm vynesla na oběžnou dráhu dva satelity
  • Prvním nákladem byl satelit pro pozorování Země s optickou kamerou
  • Druhý patří NASA, která zkouší nový materiál, jenž bude využívat sluneční světlo jako pohon

Společnost Rocket Lab v noci vypustila dvě užitečná zatížení za pomoci rakety Electron. Mise Beginning Of The Swarm odstartovala z poloostrova Mahia na Novém Zélandu a na oběžnou dráhu úspěšně nasadila satelit NEONSat-1, který byl navržen pro pozorování Země. Létá ve výšce 520 km nad Zemí a snímat ji bude za pomoci optické kamery s vysokým rozlišením. Satelit vypustila Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), která si od něj slibuje lepší sledování přírodních katastrof podél Korejského poloostrova.

Druhým nákladem byla podle popisu mise technologická demonstrace od NASA. Jedná se o nový materiál, který bude využívat sluneční světlo k pohonu kosmické lodi, která bude disponovat solární plachtou. „Sluneční plachty využívají k pohonu tlak slunečního světla, naklánějí se směrem ke Slunci nebo od něj tak, aby se fotony odrážely od reflexní plachty a tlačily kosmickou loď. To eliminuje těžké pohonné systémy a může umožnit delší trvání a levnější mise,uvedla v popisu NASA.

Solární plachta se rozvinula 25 minut po nasazení na oběžnou dráhu, kam se dostala v CubeSatu. Jedna strana měří přibližně 9 metrů. Je to z toho důvodu, že tlak slunečního záření je velmi malý a potřebuje tak velkou plochu. Kompozitní ramena jsou vyrobena z polymerového materiálu a vyztužena uhlíkovými vlákny. Jsou tak pružná a lehká. Vzhledem k velikosti půjde plachta za správných světelných podmínek vidět na obloze.


Ačkoliv se společnost snaží o to, aby raketa mohla být používána opakovaně, tentokrát k zachycení rakety nedošlo. Původně k tomu ani nebyla navržena, ale Rocket Lab má již několik použitých raket, které procházejí testováním pro druhý start.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze