NASA testuje vrtulník, který bude létat na Marsu

NASA testuje vrtulník, který bude létat na Marsu
Fotografie: NASA
  • V laboratoři JPL vědci otestovali v simulátoru rotorový systém pro marsovské vrtulníky nové generace
  • Lopatky byly schopné točit se rychlostí až 0,95 Mach
  • Vědci vycházejí z poznatků vrtulníku Ingenuity, který létá na Marsu již přes dva roky

NASA v roce 2021 slavila úspěch, když na Marsu přistál rover Perseverance a s sebou nesl i vrtulník Ingenuity. Jednalo se o první vrtulník, který vzlétl na jiné planetě. NASA se tak chystá na další generaci vrtulníků, které by měly mít dva rotory. V laboratoři Jet Propulsion Laboratory (JPL) provedli vědci v polovině září test rotorových motorů, které budou připevněny k novému vrtulníku, jenž bude létat na Marsu.

Nový rotorový systém obsahuje dvě lopatky z uhlíkových vláken o průměru 1,3 metru, což je asi o 10 cm více než má Ingenuity. Rotory byly otestovány v JPL, kde se nachází vakuová komora 25-Foot Space Simulator. Ta napodobuje podmínky, kterým bude vrtulník na Marsu vystaven. NASA je testovala při rychlosti až 0,95 Mach, aby zjistila, zda nedojde k poškození. To vše na základě zkušeností s Ingenuity, který má za sebou již 66 letů.

Naše lopatky jsme roztočili až na 3 500 ot./min., což je o 750 otáček za minutu rychleji než lopatky Ingenuity. Tyto účinnější lopatky jsou nyní více než jen hypotetickým cvičením. Jsou připraveny k letu,“ uvedl Tyler Del Sesto, zástupce vedoucího pro Helicopter Sample Recovery v JPL. Nově navržené lopatky z uhlíkových vláken mají větší pevnost a odlišný design a NASA od nich očekává, že díky nim bude moci vrtulník létat rychleji.


Ingenuity poprvé na Marsu vzlétl 19. dubna 2021 a původní mise obsahovala pouze pět demonstračních letů. Jeho schopnosti létání však předčily veškeré plány. Nejvýše podle NASA vzlétl do výšky 24 metrů a je navržen tak, aby dokázal létat dvě až tři minuty. Při letu je využívána kamera, která sleduje povrch Marsu. Pro budoucí osidlování tak bude tento průzkum nepostradatelný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze