Perseverance na Marsu pořídil snímky místa, kde dříve tekla divoká řeka

Perseverance na Marsu pořídil snímky místa, kde dříve tekla divoká řeka
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Naznačují to velké kusy kamenů, které jsou uspořádané do řad
  • Horniny dosahují až výšky 250 metrů – nejspíše se tak jedná o břehy řek

Rover Perseverance se stále nachází u kráteru Jezero, které bylo před miliardami let plné vody. Jeho úkolem není nic jiného, než v těchto místech najít alespoň mikrobiální známku života. Nové snímky, které rover pořídil, poukazují na to, že se zde dříve nacházela hluboká a rychle tekoucí řeka, která ústila do kráteru Jezero. Tyto dřívější vodní světy by mohly vědcům pomoci v hledání jakéhokoliv života v marťanských horninách.

Rover postupně nasnímal vějířovité sedimentární horniny, které jsou vysoké 250 metrů a jejich zakřivení a vrstvení silně naznačuje tekoucí vodu. Na místě jsou však viditelné velké kusy balvanů. „To ukazuje na vysokoenergetickou řeku, která funguje jako kamionová doprava a nese s sebou množství trosek. Čím silnější je tok vody, tím snadněji je schopen přemisťovat větší kusy materiálu,řekla Libby Ivesová z NASA JPL. Už před lety si vědci všimli pásů vrstveného kamene, ale až Perseverance jim umožnil je vidět z blízka.

Jednotlivé zakřivené vrstvy se jeví tak, že jsou uspořádané v řadách. Nejspíše se tak jedná o zbytky břehů řekl, které se časem posunuly. V minulosti byly tyto vrstvy nejspíše ještě vyšší, ale vědci se domnívají, že jak se usazeniny postupně měnily na kámen, byly bičovány větrem s pískem, který jejich velikost postupně zmenšoval. “Vítr se choval jako skalpel, který odřízl vršky těchto usazenin,“ řekl spolupracovník vědeckého týmu Perseverance Michael Lamb. Taková místa najdeme i na Zemi, ale nejsou tak dobře viditelná vzhledem k vegetaci.


Tým pokračuje v analýze snímků z přístroje Mastcam-Z a zároveň pomocí radarového přístroje „nahlíží“ pod povrch Marsu. Z obou přístrojů by se vědci měli dozvědět zase o něco více z marsovské vodní historie. „Je to poprvé, co na Marsu vidíme podobná prostředí. Uvažujeme o řekách v jiném měřítku než dříve,“ uvedla zástupkyně vědeckého pracovníka Perseverance Katie Stack Morgan.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze