NASA vybrala čtyři účastníky, kteří budou rok simulovat život na Marsu

NASA vybrala čtyři účastníky, kteří budou rok simulovat život na Marsu
Fotografie: NASA/Bill Stafford
  • Čtyřčlenná posádka se bude pohybovat na 518 metrech čtverečních
  • Během pobytu budou simulovat i procházky po marsovském povrchu i odběr vzorků
  • Celá mise se odehraje v Johnsonově vesmírném středisku

CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) je pozemní mise, která odstartuje v červnu v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Mise jsou naplánované celkem tři a tato bude první. Čtyřčlenná skupina bude rok žít a pracovat ve 3D vytištěném prostředí o rozloze 518 m². Cílem bude simulovat výzvy, které lidé na Marsu mohou zažít. „Simulace nám umožní shromáždit kognitivní a fyzické údaje o výkonu, abychom získali lepší přehled o potenciálních dopadech dlouhodobých misí na Marsu na zdraví a výkon posádky,“ řekla hlavní řešitelka CHAPEA Grace Douglas.

Posádka bude simulovat i takzvané Marswalks, tedy chůzi po Marsu pomocí virtuální reality, kdy budou členové provádět robotické operace, údržbu stanoviště i pěstování plodin. „Životní styl je to, co se budeme snažit simulovat nastavením realistického prostředí a pracovní zátěže pro posádku CHAPEA,řekla zástupkyně projektového manažera CHAPEA Raina MacLeod.

Postavený biotop obsahuje i červený písek, aby co nejvěrohodněji napodoboval marsovskou půdu. Na něm se bude nacházet například i běžecký pás pro procházky ve virtuální realitě. Na Marsu je jen třetinová gravitace Země, pro členy tak bude i jen samotná chůze představovat výzvu. Členové budou také sbírat vzorky půdy, pořizovat fotografie a následně provádět analýzu.


Vybraní uchazeči

NASA nyní oznámila čtyřčlennou posádku, která se roční mise zúčastní, a dva záložní členy. První vybranou je velitelka mise Kelly Haston, která vedla projekty založené na kmenových buňkách a má doktorát z biomedicínských věd. Druhým vybraným je Ross Brockwell, který bude mít funkci palubního inženýra. Třetí bude Nathan Jones. Ten bude zastávat funkci lékaře, jelikož i jako lékař pracuje a získal titul z molekulární a buněčné biologie. Poslední vybranou je Alyssa Shannon. Ta bude mít funkci vědeckého důstojníka. Pracuje jako zdravotní sestra a dříve byla učitelkpi na základní škole. Záložními členy jsou Trevor Clark a Anca Selariu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze