Už měsíc simulují život na Marsu. Jaké to je být izolovaný od okolního světa?

Už měsíc simulují život na Marsu. Jaké to je být izolovaný od okolního světa?
Fotografie: NASA/Josh Valcarcel
  • Čtyři dobrovolníci vstoupili 25. června do 3D tištěného biotopu, který simuluje život na Marsu
  • Kromě místa na život je zde i marsovský povrch, na kterém nacvičují výstupy
  • Aby byl pobyt co nejvěrnější, posádka má s pozemním týmem přibližně 30 minut zpoždění při předávání zpráv

Aby byli astronauti co nejlépe připraveni na život na Marsu, zřídila NASA misi CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog), kdy se čtyři dobrovolníci nechali na rok zavřít do biotopu o rozloze 158 metrů čtverečních, aby simulovali život na Marsu, a to včetně vědeckých prací. 25. června tak Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones a Anca Selariu vstoupili do „Mars Dune Alpha“, která je vytištěná na 3D tiskárně. Tyto prostory pak opustí až příští rok v červenci.

Ačkoliv je místo co nejvíce přiblížené tomu, s čím se budou astronauti na Marsu potýkat, členové CHAPEA se reálně nacházejí v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Velitelkou mise byla pověřena Kelly Haston, Ross Brockwell je letový inženýr, Nathan Jones slouží jako lékař a Anca Selariu je vědeckou pracovnicí. Aby byla i komunikace co nejvěrnější, posádka i pozemní tým dostávají zprávy se zpožděním přibližně 30 minut – tedy přesně tak, jak by tomu bylo, kdyby se nacházeli na Marsu.

Dobrovolníci každý den plní předepsané úkoly, které pomohou při reálných misích. „Naše aktivity jsou sledovány pomocí interaktivní aplikace, která poskytuje výzvy a odkazy na dokumenty k věcem, které máme naplánovány. To nám pomáhá držet plán a také umožňuje řízení mise vědět, že jsme úkoly dokončili,“ uvedla Haston pro collectspace.com. Kromě toho také cvičí a zapisují si veškeré potraviny a tekutiny, které přijmou.


Každý den členové CHAPEA vstávají kolem 6. hodiny ranní, kdy se následně zváží, nasnídají a proberou úkoly daného a příštího dne. Mimo vnitřní prostory k bydlení, mají k dispozici asi 111 metrů čtverečních marsovského povrchu, kde nacvičují výstupy do vesmíru a vědecké práce. Jediné, co nelze nasimulovat, je nižší gravitace a atmosféra Marsu. To by ale znamenalo mnohem větší riziko pro posádku, jelikož v případě, že by došlo k jakémukoliv problému, posádka by se mohla ocitnout bez kyslíku. Podle Haston je zatím nejtěžší komunikace s blízkými, kterou ztěžuje časová prodleva.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze