NASA zrušila start Crew-6 kvůli potížím se zapálením motorů

NASA zrušila start Crew-6 kvůli potížím se zapálením motorů
Fotografie: SpaceX
  • Nastal problém s kapalinou, která umožňuje zapálení motorů Merlin na raketě Falcon 9
  • Další start je naplánován na 2. března 18:34 SEČ

Dnes před osmou hodinou ranní měla z Kennedyho vesmírného centra na Floridě odstartovat mise Crew-6 na raketě Falcon 9 od SpaceX. Vše probíhalo dle plánu, ale asi 2,5 minuty před startem byl start zrušen na základě problému s pozemním systémem. Podle NASA nastal problém se zapalovací kapalinou, která umožňuje spuštění motorů Merin u rakety Falcon 9. Jelikož se problém nepodařilo včas odstranit, start byl zrušen.

Další možnost startu měla být zítra ráno, ale kvůli počasí byl ještě posunut a nyní je naplánován na 2. března v 18:34 SELČ. Do té doby by měl být problém odstraněn. „Jsem hrdý na zaměření a odhodlání týmů NASA a SpaceX udržet Crew-6 v bezpečí. Lidský vesmírný let je ze své podstaty riskantní záležitost a jako vždy poletíme, až budeme připraveni,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson.


SpaceX odstranil pohonnou hmotu z rakety Falcon 9 a astronauti se vrátili do prostor pro posádku. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tak posádka mise Crew-5 stráví o několik dní déle. Pár dní však není nic oproti tříčlenné posádce složené ze dvou kosmonautů a astronauta NASA, která na ISS uvízla kvůli poškození kosmické lodi Sojuz. Dobrou zprávou však je, že náhradní Sojuz MS-23 již k ISS úspěšně dorazil, posádka se tak bude moct vrátit na Zem. Ještě si ale počká – další start Sojuzu s posádkou je naplánován až na letošní září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze