NASA zveřejnila plán planetární obrany na ochranu Země

NASA zveřejnila plán planetární obrany na ochranu Země
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Od roku 2016 NASA sleduje blízkozemní objekty, které by mohly ohrozit Zemi
  • V následujících 10 letech se zaměří na jejich průzkum, detekci a charakterizaci
  • Pomoci by měla nadcházející mise NEO Surveyor

NASA se už 30 let zabývá sledováním a hledáním blízkozemních objektů (NEO), které se při svém obíhání kolem Slunce přiblíží k naší oběžné dráze alespoň na vzdálenost 48 milionů kilometrů. Tyto asteroidy i komety přinášejí nové poznatky o tom, jak se před miliardami let tvořila naše Sluneční soustava. Některé objekty se však přibližují k Zemi tak blízko, že pro nás představují potenciální nebezpečí. NASA proto v roce 2016 zřídila Úřad pro koordinaci planetární obrany, který má za úkol nacházet, sledovat a charakterizovat blizkozemní objekty a v případě potřeby přinést řešení na zmírnění dopadu.

Jak jsme viděli na úspěchu mise DART, NASA se zavázala chránit Zemi před potenciálně nebezpečnými asteroidy a kometami. Planetární obrana je přínosem pro celé lidstvo a strategie a akční plán NASA nastiňuje, jak budeme pokračovat v ochraně naší domovské planety v příštím desetiletí,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Začátkem měsíce tak byl zveřejněn desetiletý plán, jak by měly Spojené státy zlepšit připravenost a organizaci při nebezpečí dopadu asteroidu.

Na co se tedy agentura zaměří?

NASA uvedla, že se zejména zaměří na průzkum, detekci a charakterizaci blízkozemních objektů tak, aby měla kompletní přehled o vesmírných předmětech, které by mohly ohrozit Zemi. Dále se zaměří na vývoj technologií, které by v případě nebezpečí mohly zvrátit katastrofu. V tomto případě budou vědci navazovat na úspěšnou misi DART, která vychýlila asteroid z jeho oběžné dráhy. Zaměří se také na mezinárodní spolupráci a zefektivnění připravenosti vlády USA při plánování reakce na případný dopad NEO.


U objektů, které jsou aktuálně sledovány, je nepravděpodobné, že by v následujících 100 letech dopadly na Zemi. Potencionálně nebezpečné asteroidy a komety jsou ty, které se k Zemi přiblíží alespoň na vzdálenost 7,5 milionů km a zároveň jsou větší jak 150 metrů v průměru. Doposud neobjevené objekty by měla najít nadcházející mise NEO Surveyor, která by měla odstartovat v roce 2027. Vesmírný dalekohled bude schopný objevit a charakterizovat většinu potencionálně nebezpečných asteroidů a komet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze