Negativní postoj k očkování může souviset s traumatickým dětstvím

Negativní postoj k očkování může souviset s traumatickým dětstvím
Fotografie: unsplash.com
  • Může jít například o zanedbávání, domácí násilí nebo zneužívání
  • Lidé, kteří v dětství zažili 4 a více traumatizujících událostí, jsou pro zrušení povinného nošení respirátorů a ukončení omezení setkávání
  • Negativní postoj k očkování na základě zjištěných údajů se ukázal u 38 % osob ve věku od 18 do 29 let

Studie publikovaná v odborném časopise BMJ Open ukazuje, proč se někteří lidé nechtějí očkovat proti koronaviru. Jedním z důvodů mohou být traumatizující události, které si dospělí nesou z dětství. Může jít například o zanedbávání, domácí násilí nebo zneužívání.


Lidé, kteří zažili za svoje dětství čtyři a více traumatických událostí, jsou až třikrát více váhavější, zda se nechat naočkovat, než ti, kteří žádná traumata neprožili. Některé studie ukazují, že špatné zacházení s dítětem může poškodit jeho důvěru ve zdravotnictví či veřejné služby v dospělosti. Z tohoto důvodu se vědci rozhodli prozkoumat, zda mají prožitá traumata také vliv na dodržování protiepidemických opatření a ochotu nechat se proti koronaviru očkovat.

Studie se účastnilo 6 763 dobrovolníků. Vědci do konečné analýzy zahrnuli odpovědi od 2 285 z nich. Vědci se ptali na 9 typů traumat, které prožili do 18 let. Jsou to fyzické, slovní a sexuální zneužívání, rozvod rodičů, domácí násilí, život s duševně nemocným člověkem, užívání návykových látek nebo člen rodiny ve vězení. Vědci dále zkoumali zdravotní stav dobrovolníků, jejich důvěru v informace o koronaviru a postoj k opatřením a očkování. Výsledky ukázaly, že 52 % respondentů nezažilo v dětství žádnou traumatizující událost. Dvě nebo tři události v dětství zažilo 17 % dobrovolníků a 4 a více traumat zažilo 10 % z nich. Zbylí respondenti zažili jednu traumatizující událost v dětství.

Lidé, kteří v dětství zažili 4 a více traumatizujících událostí, jsou pro zrušení povinného nošení respirátorů či roušek a ukončení omezení setkávání. Negativní postoj k očkování na základě zjištěných údajů se ukázal u 38 % osob ve věku od 18 do 29 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze