3, 2, 1... Začínáme! Nejlepší „oldschoolové“ a notoricky známé seriály

To nejlepší z Disney+
3, 2, 1... Začínáme! Nejlepší „oldschoolové“ a notoricky známé seriály
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Od dnešního dne budeme procházet seriály a filmy na streamovací platformě Disney+
  • Dnes se podíváme na klasiky, které si leckdy zaslouží přídomek „oldschoolové“
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Tento týden byla v Česku spuštěna streamovací platforma Disney+, a to znamená jediné – podíváme se na ty nejlepší seriály i filmy, které nabízí. A začneme, jak už je zvykem, u těch starších, „oldschoolových“ neboli něčím notoricky známých příběhů. Novinky jsou skvělé, ale proč nezačít tím, co nás bavilo už na konci minulého tisíciletí?

M.A.S.H. (M*A*S*H)

Televizní seriál z válečného prostředí, který se poprvé vysílal v letech 1972 až 1983. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších seriálů své doby. Tvůrcem je Larry Gelbart. Na režii pracovalo mnoho režisérů. Předlohou byla kniha s názvem M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy od Richarda Hookera. Seriál získal dohromady 14 cen Emmy. Poprvé byl vysílán na stanici CBS 17. září 1972 a celkem má 11 sérií.

Příběh nás zavede do mobilní vojenské nemocnice uprostřed Korejské války. Můžeme vidět válku z pohledu chirurgů, kteří opustili své rodiny. Lékaři každý den čekají na zraněné vojáky. Ve většině případů se jim povede je zachránit, občas to bohužel ale nevyjde. Během toho řeší i své osobní životy. I oni sami se snaží přežít, fyzicky i psychicky.

Zajímavosti

  • Seriál během natáčení zažil dvě stávky. Ve druhém roce natáčení stávkovali scénáristi, v osmém roce herci.
  • Část posledního dílu se objevila v seriálu Přátelé.
  • V prvních sériích bylo mnoho příběhů založených na skutečných událostech, které váleční chirurgové vyprávěli tvůrcům seriálu.

Kultovní sitkom, který sledovali už i naši prarodiče. Už několik desetiletí je oblíbený nejen mezi českými diváky. Herci jsou sehraní a neustále diváky zásobují vtipy. I přestože má seriál 11 sérií, scénáristé si udrželi vtipnou a energickou linku po celou dobu.

Simpsonovi (The Simpsons)

Americký animovaný seriál, který vytvořili James L. Brooks, Matt Groening a Sam Simon. Seriál se začal vysílat na stanici Fox 17. prosince 1989. Do Česka však přišel až o několik let později, konkrétně 8. ledna 1993. Simpsonovi získali několik ocenění, nejzajímavějším je umístění Barta Simpsona v žebříčku padesáti nejvlivnějších osobností v zábavním průmyslu. Byl jedinou fiktivní postavou, která se do tohoto žebříčku dostala. Žlutá rodinka má také svoji hvězdu slávy na hollywoodském chodníku slávy. Tvůrci natočili také celovečerní film s názvem Simpsonovi ve filmu, který měl premiéru 27. července 2007.

Seriál nás zavede do městečka Springfield, kde v převážné většině žije střední třída. Hlavními postavami v seriálu je rodina Simpsonových skládající se z líného Homera, pečlivé Marge, lotra Barta, chytré Lízy a malé Maggie. Tvůrci v seriálu se nebojí i drsným humorem probírat témata, která řeší nejen každá americká rodina.

Zajímavosti

  • Tvůrce seriálu Matt Groening vymyslel jméno starosty Joea Quimbyho podle názvu ulice NW Quimby Street v Portlandu, kde vyrostl.
  • Seriál byl v roce 2010 zapsán do Guinessovy knihy rekordů díky největšímu počtu celebrit, které se v seriálu objevily. Bylo jich přes 600.
  • Anagram pro jméno Bart je slovo brat. To do českého překladu znamená spratek.

Ikonický seriál, který se začal vysílat v roce, kdy jsem se narodila. Sledovala jsem ho v dětství, dospívání i nyní. Nejvíce mě bavily série, které vyšly před zhruba deseti lety. Je to ale tak známý seriál, že si nedokážu představit, že by někdy skončil. Nyní máme konečně všechny série pohromadě a můžeme sledovat naše oblíbené díly kdykoli.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze.

Futurama

Druhým animovaných seriálem, na který se dnes podíváme, je Futurama. Tento sitcom vytvořili Matt Groening a David X. Cohen. Seriál se začal vysílat 28. března 1999 na stanici Fox. Natočené byly také čtyři filmy. Každý byl poté rozdělen do čtyř dílů. V roce 2013 bylo oznámeno ukončení natáčení seriálu. Letos tvůrci oznámili návrat a pracují na další sérii, která by měla vyjít v příštím roce.

Děj seriálu se odehrává v Novém New Yorku a okolním vesmíru od roku 3000. Na úplném začátku vidíme Philipa J. Frye, jak na Silvestra roku 1999 spadne do mrazáku v kryogenické laboratoři. Vysvobození se dočká až po tisíci letech, konkrétně 31. prosince 2999. Poté začne pracovat pro svého potomka v transportní společnosti s partičkou podivných existencí.

Zajímavosti

  • Tajným přáním Bendera je stát se folkovým zpěvákem.
  • Některé zvukové efekty byly propůjčeny ze seriálu Star Trek.
  • Fry je vlastně svým vlastním dědečkem.

Futurama sice nepatří mezi mé nejoblíbenější seriály, ale občas si ji pustím a pobavím se u vybraných scén. Pokud bych měla srovnat Futuramu a Simpsonovi, tak u mě rozhodně vítězí žlutá rodinka. Ale samozřejmě máme každý svůj vkus a rozhodně nechci říct, že je Futurama špatný seriál.

Akta X (The X-Files)

Sci-fi seriál, který vytvořil Chris Carter. V hlavních rolích se představili David Duchovny a Gilian Anderson. První díl byl odvysílán 10. září 1993 na stanici Fox. Seriál byl ukončen v roce 2002. Akta X se ale později na obrazovky vrátily v roce 2016. Během vysílání získal seriál 62 nominací na cenu Emmy, z nichž 16 vyhrál. Dvanáctkrát byl nominován na Zlatý Glóbus a vyhrál 5 cen.

Agenti FBI Mulder a Scullyová vyšetřují případy, se kterými si nikdo jiný nevěděl rady a byly zařazeny do složky nevyřešených případů. Tyto případy ale často souvisejí s paranormálními jevy. Navíc Mulder je přesvědčený o tom, že jeho sestru unesli mimozemšťané a Scullyová věří v boha, takže její přístup k takovým věcem je opačný.

Zajímavosti

  • K jedné epizodě napsal scénář slavný autor Stephen King.
  • Kromě 19 dílů se na začátku titulků vždy objeví heslo Pravda je tam venku.

Další seriál, který vyšel v rok mého narození. Příběhy, které mě strašily, když jsem byla malá. Rozhodně Akta X byly nejlepším mysteriózním seriálem své doby a já jsem ráda, že se na něj v dospělosti mohu podívat znovu.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze