Nespavost zvyšuje riziko mrtvice u lidí mladších 50 let

Nespavost zvyšuje riziko mrtvice u lidí mladších 50 let
Fotografie: unsplash.com
  • Čím více příznaků nespavosti máte, tím je riziko mrtvice vyšší
  • Mezi příznaky nespavosti patří přerušovaný spánek, brzké ranní probouzení, pocit únavy a ospalosti přes den, podrážděnost a další
  • Spánková apnoe zvýšila riziko mrtvice až trojnásobně

Pokud máte potíže s usínáním, během noci se často budíte, probouzíte se ještě před budíkem nebo na sobě pozorujete jiné známky nespavosti, můžete čelit vyššímu riziku mrtvice. Studie ukázala, že čím více příznaků nespavosti máte, tím je vyšší riziko mrtvice, zejména pokud jste mladší 50 let. Vědci sledovali více než 31 tisíc lidí, kteří v posledních 9 letech neprodělali mrtvici. Po kontrole dalších faktorů, které přispívají k riziku mrtvice, výzkumníci zjistili, že lidé s 5 až 8 příznaky nespavosti měli o 51 % vyšší riziko mrtvice ve srovnání s lidmi, kteří nespavost neměli. Lidé, kteří měli jeden až čtyři příznaky, měli o 16 % zvýšené riziko mrtvice ve srovnání s lidmi bez příznaků nespavosti. Studie zveřejněná n.neurology.org uvádí, že mezi příznaky nespavosti patří přerušovaný spánek, brzké ranní probouzení, pocit únavy a ospalosti přes den, úzkost, deprese, podrážděnost, potíže s pamětí, strach ze spánku, nepozornost a další.


Další studie analyzovala údaje od více než 4 500 lidí, zjistila podobné výsledky u jiných typů poruch spánku. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří spali méně než 5 hodin v noci, což může nastat při nespavosti, měli 3× vyšší pravděpodobnost mrtvice než ti, kteří pravidelně spali 7 hodin. Problémem bylo také příliš mnoho spánku. Spát v průměru déle než 9 hodin bylo spojeno s 2× zvýšením rizika mrtvice. Také spánková apnoe zvýšila riziko mrtvice, a to až 3×.

Proč jsou problémy se spánkem spojeny s mrtvicí? Dr. Phyllis Zee, ředitelka Centra pro cirkadiánní a spánkovou medicínu na univerzitě v Chicagu, v rozhovoru pro cnn.com řekla, že krátký nebo dělený spánek a spánková apnoe mohou narušit schopnost těla regulovat metabolismus, krevní tlak a záněty – všechny rizikové faktory pro mrtvici. „Špatný spánek může narušit přirozený pokles krevního tlaku, ke kterému dochází během nočního spánku, a přispět k hypertenzi – rizikovému faktoru pro mrtvici a kardiovaskulární onemocnění,“ uvedla.

Snížit negativní vlivy na váš spánek můžete díky správné spánkové hygieně, zdravé stravě a pravidelnému cvičení. To jsou klíčové způsoby, jak docílíte kvalitního a nepřerušovaného spánku a snížíte riziko mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze