Nemůžete spát? Tyto rady vám pomohou

Nemůžete spát? Tyto rady vám pomohou
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud nemáte dostatek spánku, může to mít vliv na každodenní život
  • Pokud nemůžete usnout, zkuste si vést spánkový deník, nesledujte před spaním televizi a zkuste nepřemýšlet o starostech

Problém s usínáním má občas každý z nás. Ještě daleko horší ale může být, když se během noci probudíte a nemůžete znovu usnout. A všichni moc dobře víme, jaké je probudit se a nebýt pořádně odpočatý. Člověk pak není celý den v dobré náladě a je velmi brzy zase vyčerpaný. „Spánek je nezbytnou součástí našeho zdraví, stejně jako strava a cvičení. Ovlivňuje naše nálady, chování a celkovou pohodu. Jeho nedostatek může tím pádem znamenat velké překážku ve vašem každodenním životě,“ uvedla pro independent.co.uk zástupkyně generálního ředitele The Sleep Charity Lisa Artis.

Pokud máte problémy s usínáním, zkuste těchto několik rad, které by vám mohly pomoct:

Veďte si spánkový deník

Každý večer před spaním věnujte chvilku zapisování všech myšlenek a starostí, které vás během dne napadly. Díky tomu se váš mozek lépe naučí rozeznávat, že přes den je čas přemýšlet a přes noc odpočívat. „Když máte problémy se spánkem a nechápete proč, spánkový deník vám pomůže odhalit, co vám ve spánku brání,“ doplnila Lisa Artis.


Někdy jsou tyto problémy spojené s nadměrnou konzumací kávy, menším množstvím fyzické aktivity nebo nedbáte na správnou spánkovou hygienu. To vše vám pomůže odhalit mapování vašeho dne v deníku.

Do spánku se nenuťte

Spánek musí přijít sám. Pokud budete ležet v posteli a budete si opakovat, že musíte spát, nepodaří se vám to. Zkuste zaujmout pohodlnou polohu, mějte otevřené oči a odpočívejte. Spánek se dostaví sám.

Nenastavujte si budík těsně před spaním

Když si budete nastavovat budík před spaním, zjistíte díky tomu, kolik času vám zbývá do probuzení. Obecně to vede k tomu, že začnete přemýšlet o tom, jaké povinnosti vás další den čekají, takové myšlenky ve vás mohou vyvolat stres nebo úzkost. A to pro spánek není vhodné. „Tato frustrace uvede vaše tělo do stavu bojuj nebo uteč, poté vám začne rychleji tlouct srdce, zvýší se krevní tlak a nebudete moci usnout,“ vysvětlila Lisa Artis.

Odležte svá zařízení

I když se to snadno říká, ale hůře provádí, nedívejte se před spaním do mobilů nebo tabletů. Ani sledování televize není úplně vhodné. Při provádění takových činností mozek stále pracuje a nepřipravuje se na odpočinek. Podle odborníků je úplně nejlepší nemít v ložnici televizi.

Smiřte se se svými myšlenkami

Když před spaním začnete přemýšlet o věcech, které vám nedají spát, je nelepší si říct, že se jedná o pouhé myšlenky. Není to nic, co se vám v posteli podaří vyřešit. Snažte se místo toho myslet na přítomnost. Soustřeďte se na váš dech, zadívejte se na obrazy na zdi nebo spočítejte, kolik knoflíků máte na pyžamu. Nedávejte prostor, aby vás negativní myšlenky pohltily.

Zase vstaňte

Pokud se vám ani po 20 minutách nepodaří usnout, tak vstaňte a přesuňte se do jiné místnosti. Nechte ztlumená světla a dělejte něco příjemného a relaxačního. Můžete si například číst, poslouchat relaxační hudbu, provést krátké protažení nebo si dejte sklenici mléka. Pokud zůstanete dlouho bdělí v posteli, tak snížíte efektivitu spánku. To znamená, že začneme postel spojovat s činnostmi, jako je plánování, přemýšlení nad starostmi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze