Žraloci testovaní u brazilského pobřeží měli pozitivní test na kokain

Žraloci testovaní u brazilského pobřeží měli pozitivní test na kokain
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci otestovali 13 žraloků a u všech byl test na kokain pozitivní
  • Kokain se do moře dostává skrze nelegální laboratoře a odpadní vody
  • Vědci se nyní zaměří na testování i dalších mořských živočichů

Skupina výzkumníků z Nadace Oswalda Cruze v Brazílii testovala 13 brazilských žraloků ostronosých u města Rio de Janeiro a u všech jedinců byl při testech pozitivní kokain. Byl zjištěn jak v játrech, tak ve svalové tkáni. Je to poprvé, co byla tato droga zjištěna u volně žijících žraloků. Tento druh byl vybrán záměrně kvůli jejich velikosti (na délku měří v průměru 50 cm) a i tomu, že se vyskytuje v malé oblasti u pobřežních vod a je tak celý život vystaven kontaminantům vypouštěným do moře.

Kokain znečišťuje moře kvůli vypouštění odpadních vod od lidí, kteří drogu užívají, a také kvůli nelegálním laboratořím, které ji vyrábějí,“ řekl pro CNN spoluautor studie Enrico Mendes Saggioro. Ve svalech žraloků byla hladina kokainu třikrát vyšší než v játrech, přičemž žraločí samice měly koncentraci ve svalové tkáni vyšší než samci.

Spotřeba kokainu za posledních deset let rapidně vzrostla. Asi 22 % uživatelů žije v Jižní Americe a Brazílie je druhým největším spotřebitelským trhem v této oblasti. Zvýšení spotřeby i špatné čištění odpadních vod způsobilo zvýšené hladiny kokainu v moři. Koncentrace kokainu u testovaných žraloků byla až 100krát vyšší něž bylo dříve hlášeno u nejrůznějších vodních živočichů.


Předchozí výzkum naznačoval, že by se kokain mohl do vody dostat skrze obchodníky, kteří jej do moře vypustili. V tomto případě tak tomu ale podle Saggiora není. „Obvykle tady nevidíme mnoho balíků koksu vyhozených nebo ztracených na moři, na rozdíl od toho, co je hlášeno v Mexiku a na Floridě,“ uvedl. Ačkoliv zatím neexistuje studie, která by to potvrdila, je velmi pravděpodobné, že účinky kokainu na žraloky budou negativní, stejně jako je tomu u lidí a jiných zvířat. Vědci se nyní chtějí zaměřit i na další mořské živočichy, aby zjistili, jak je kontaminace kokainem rozšířená.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze