SpaceX vylovila z moře část rakety Starship. Na dně oceánů však leží mnoho raket

SpaceX vylovila z moře část rakety Starship. Na dně oceánů však leží mnoho raket
Fotografie: SpaceX
  • Společnost vylovila spodní část nosné rakety Super Heavy
  • SpaceX neuvedla, z jakého důvodu byl kus rakety vytažen
  • Rakety a jiné vesmírné objekty končí na dne oceánu pravidelně

SpaceX má za sebou zatím čtyři testovací lety obří rakety Starship. Ačkoliv bude raketa znovupoužitelná, testovací prototypy končí na dně oceánu. Alespoň prozatím, než se společnost pokusí o zachycení nosné rakety Super Heavy pomocí ramen na odpalovací rampě. Při čtvrtém letu se do moře ponořila jak nosná raketa, tak horní stupeň Starship, jelikož se nejednalo o díly, které by byly použity znovu. Elon Musk však v neděli na své sociální síti X uvedl, že byl z vody vyloven kus raketového hardwaru z prvního stupně.

Snímek ukazuje pouze spodní část Super Heavy, kde je vidět 14 motorů Raptor. Při startu je jich ale celkem 33 a je tak jasné, že při pádu do moře došlo k velkému poškození. Není ale jasné, proč se SpaceX rozhodla vytáhnout kus rakety z moře a ani Musk to neuvedl. Podle space.com je možné, že chtějí použité motory prozkoumat a zjistit tak více podrobností o posledním testovacím letu.

Starship ovšem není zdaleka jedinou raketou, která skončila na dně oceánu. A nejedná se o nepodařené starty. Veškeré rakety, které nejsou znovupoužitelné, vynesou náklad na oběžnou dráhu a poté vstoupí zpět do atmosféry a dopadnou do moře. Většina z nich přitom zcela neshoří. Klasickým případem jsou čínské rakety Dlouhý pochod, které nekontrolovatelně dopadají do oceánu, ale i na pevninu. A stejný osud čeká i vyřazené satelity, které jsou větší, a tak nestihnou v atmosféře zcela shořet.


Existuje i takzvaný Point Nemo, který se nachází v Tichém oceánu. Jedná se o místo, které je nejdále od civilizace. Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se nejbližší obydlený ostrov Ducie nachází 2 688 km daleko. Pokud je možnost, vesmírné agentury sem navádějí kosmický odpad. Je zde tak například pohřbena první vesmírná stanice Mir, ale i další desítky vyřazených vesmírných objektů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze