Nový izraelský vesmírný dalekohled bude zkoumat výbuchy supernov

Nový izraelský vesmírný dalekohled bude zkoumat výbuchy supernov
Fotografie: NASA Goddard
  • Teleskop bude mít široké zorné pole a za úkol bude mít zachycovat ultrafialové světlo z vesmíru
  • Vypuštěn bude za pomoci NASA v roce 2026 na oběžnou dráhu Země
  • Jeho pozorování by mělo přinést informace o černých dírách, supernovách či neutronových hvězdách

ULTRASAT (Ultraviolet Transient Astronomy Satellite) – tak se jmenuje první izraelský vesmírný dalekohled vedený izraelskou vesmírnou agenturou a Weizmannovým vědeckým institutem. Ve vesmíru bude zkoumat krátkodobé události, jako jsou výbuchy supernov nebo splynutí neutronových hvězd. Odstartovat by měl na počátku roku 2026 s pomocí NASA, která se kromě zajištění startu bude podílet i na vědeckých misích.

Jsme hrdí na to, že se můžeme připojit k tomuto partnerství, mezinárodnímu úsilí, které nám pomůže lépe porozumět záhadám vesmíru,“ řekl Mark Clampin, ředitel divize astrofyziky NASA. Observatoř bude moci díky širokému zornému poli rychle vyhledat a zachytit ultrafialové světlo z vesmíru, které se rychle mění. Poté se tato pozorování zkombinují s dalšími daty z jiných teleskopů. Výsledkem by mělo být odhalení toho, jak fungují černé díry, supernovy, aktivní galaxie a další vesmírné objekty.

Naše požadavky od ULTRASAT, jako je široké zorné pole, pokročilá ultrafialová citlivost a řízení a přenos dat v reálném čase, jsou v popředí technologického rozvoje,“ uvedl ředitel izraelské vesmírné agentury Uri Oron. NASA uvedla, že k tomuto projektu v rámci dohody poskytne vše potřebné ke startu a Izrael dopraví hotovou observatoř do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.


Co bude ULTRASAT umět?

Jedná se o observatoř s velkým zorným polem, která jako první bude provádět širokoúhlý průzkum ultrafialového světla. Dalekohled bude schopný během několika minut zhlédnout více jak 50 % oblohy. Vypuštěn bude na oběžnou dráhu Země a předpokládá se, že bude fungovat po dobu 3 let. V případě dostatku paliva se provoz prodlouží na dvojnásobek.

Klíčovým vědeckým cílem ULTRASATu je objev elektromagnetické emise po detekci gravitačních vln ze sloučení dvojhvězd zahrnujících neutronové hvězdy. Takové detekce budou klíčem k využití těchto událostí a k řešení základních fyzikálních otázek, jako je původ nejtěžších prvků a rychlost rozpínání vesmíru,“ uvedl Weizmannův vědecký ústav.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze