Pláž Boca Chica je uzavřena kvůli raketě Starship. Došlo až na soudní spor

Pláž Boca Chica je uzavřena kvůli raketě Starship. Došlo až na soudní spor
Fotografie: SpaceX
  • Kvůli testování rakety Starship je opakovaně uzavírána pláž Boca Chica, která se nachází nedaleko
  • Sierra Club toto jednání má za protiprávní a s dalšími organizacemi podala žalobu na zrušení zákona, který byl schválen v roce 2013
  • Soud by měl začít 1. června

Obrovská loď Starship, která by měla vyvézt astronauty na Měsíc, Mars i dále do vesmíru, se aktuálně testuje na vesmírné základně Boca Chica v Texasu. Nyní na základně probíhá hodnocení od Federálního úřadu pro letectví USA, které bylo již několikrát odloženo. Poblíž základny SpaceX je stejnojmenná pláž, která byla dočasně uzavřena kvůli práci na Starship.

V roce 2013 zákonodárný sbor pozměnil zákon Texas Open Beaches Act tak, aby se mohly pláže uzavřít v případě letů do vesmíru. O pět let později SpaceX postavil kosmodrom necelých 500 metrů od moře na pláži Boca Chica. Sierra Club tuto změnu zákona považuje za protiústavní, a proto se spojila s Carrizo Comecrudo Tribe of Texas a neziskovou organizací SaveRGV a podala žalobu na Texas General Land Office (pozemkový ústav) a okres Cameron County v Texasu za pravidelné uzavírání pláže Boca Chica pro SpaceX. Samotná společnost SpaceX tedy zažalována nebyla.


V žalobě je podle space.com uvedeno, že pláž byla jen za první tři měsíce tohoto roku uzavřena 196 hodin a minulý rok více než 600 hodin. „Omezení přístupu na veřejnou pláž, jak to udělali obžalovaní, porušuje texaskou ústavu,uvedl klub Sierra v prohlášení. Dále také představitelé klubu uvedli, že probíhaly i uzavírky místní dálnice. V žalobě tedy skupina soud žádá, aby byla novela z roku 2013 zrušena. Soud by měl žalobu vyslechnout 1. června.

Raketa Starship na začátku května minulého roku dokončila pátý letový test právě v kosmodromu Boca Chica. Při startu byla raketa poháněna třemi motory Rator, které se při výšce asi 10 kilometrů začnou postupně vypínat a raketa přejde na druhý pohon, který jí pomůže zpět přistát na Zem. Tyto testy i čekání na schválení úřadu nejspíše mohou za opakované uzavírání pláže. SpaceX však nemůže do povolení od úřadu, na který čeká už přes půl roku, vzlétnout se Starship na další testovací let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze