Objevená exoplaneta má nejspíše kovové mraky, ze kterých prší tekuté drahokamy

Objevená exoplaneta má nejspíše kovové mraky, ze kterých prší tekuté drahokamy
Fotografie: NASA
  • Exoplaneta je vzdálena od Země 880 světelných let
  • Jedná se o tzv. „horký Jupiter“ a na straně otočené k hvězdě je až 3 000 stupňů Celsia
  • Na denní straně se nachází kovy v plynném stavu, které se na noční straně kondenzují do mraků

V roce 2015 byla nalezena exoplaneta s názvem WASP-121b. Nachází se 880 světelných let daleko od naší Země a jedná se o tzv. „horký Jupiter“, což představuje plynného obra, který je podobný Jupiteru, ale obíhá kolem své hvězdy velmi blízko, a je proto rozžhavený. Tato exoplaneta se neotáčí kolem své hvězdy jako Země. Je vždy jednou stranou natočena ke hvězdě a druhou stranou odvrácena. Na denní straně dosahuje až 3 000 stupňů Celsia a na noční straně je to asi polovina.

Vědci nyní podrobně studovali atmosféru na odvrácené straně horkého Jupiteru, tedy na noční. Rozdíl teplot způsobuje, že kolem planety vanou silné větry, které táhnou vodu atmosférou z denní na noční stranu exoplanety. Teploty na noční straně však nejsou tak nízké, aby vytvořily vodní mraky. To však neznamená, že se zde mraky vůbec nevyskytují.


Dle space.com předchozí zkoumání ukázalo, že kovy jako železo, hořčík, chróm a vanad jsou na denní straně v plynném stavu. Nyní vědci zjistili, že na noční straně se kovy ochladí tak, že se kondenzují do mraků. A stejně tak, jako se pohybují větry z denních a nočních stran, se pohybují mraky, které se na denní straně vypařují. Tento jev by tak mohl představovat důkaz o dešti v podobě tekutých drahokamů. Tým nyní plánuje WASP-121b dále sledovat pomocí teleskopu Jamese Webba, který by mohl přinést nové poznatky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze