Otevření letiště Václava Havla a vypuštění sondy Pioneer 11

Stalo se
Otevření letiště Václava Havla a vypuštění sondy Pioneer 11
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes se vrátíme do roku 1937, kdy byl oficiálně zahájen provoz letiště Praha-Ruzyně
  • Letiště od té doby prošlo modernizací a několikrát bylo rozšířeno
  • A v tomto týdnu před 50 lety odstartovala sonda k Saturnu

Vítám vás u dalšího dílu seriálu Stalo se. Tentokrát si připomeneme historii letiště Praha-Ruzyně – později letiště Václava Havla a v tomto týdnu byla také vypuštěna sonda Pioneer 11, která se vydala prozkoumat Saturn. Začneme u nás v Česku a vrátíme se do roku 1929, kdy byl přijat návrh tehdejší vlády o vybudování letiště.

V roce 1932 byla zahájena výstavba a kvůli tehdejší krizi a vysoké nezaměstnanosti se stavělo s co nejmenším podílem přístrojů, aby bylo zaměstnáno co nejvíce lidí. Letiště bylo dokončeno 1. března 1937 a v té době bylo jedním z nejmodernějších a nejlepších v Evropě. Jeho hala se stala podle prg.aero vzorem pro další letiště po celé Evropě. Prví letadlo v Praze přistálo 5. dubna, tím se oficiálně otevřelo letiště Praha-Ruzyně. Na ranvej přiletělo letadlo Douglas DC-2 na lince Piešťany – Zlín – Brno – Praha. Ještě v ten samý den na letišti přistál první mezinárodní spoj z Vídně, který poté pokračoval do Berlína.

Během druhé světové války bylo letiště provozováno Německem a veškerá československá letecká doprava byla zrušena a zabavená letadla byla využita pro armádu. Imatrikulační kódy České republiky OK byly přemalovány na D-A a jediná pravidelná linka zůstala Berlín – Praha – Vídeň, kterou zajišťovala společnost Deutsche Lufthansa. Během války byly hangáry využívány pro opravu a byla zde i letecká škola, kde se učili piloti bombardovacích letadel. V této době se neustále pokračovalo na výstavbě dalších drah a na konci války mělo letiště celkem čtyři dráhy s délkou od 950 do 1 800 metrů.

Letadlo na letišti Václava Havla

Po válce zůstalo letiště téměř nepoškozeno a bylo možné jej opět využívat pro civilní provoz. V roce 1946 byl schválen návrh na stavbu nové dráhy a modernizaci letiště, kdy bylo naistalováno světelné zabezpečovací zařízení na noční provoz. V roce 1960 bylo rozhodnuto o stavbě nového terminálu (dnes Terminál 1) a o nové odbavovací budově, která byla otevřena v roce 1968 a byla schopna odbavit přes 2 miliony cestujících. Jen o dva měsíce později však na letišti začala přistávat letadla okupačních armád Varšavské smlouvy.

V roce 1986 byla dokončena rekonstrukce původní odbavovací budovy a od 90. let minulého století se začal počet cestujících neustále navyšovat. V roce 1997 byl zprovozněn terminál s kapacitou bezmála 5 milionů cestujících ročně a ještě v tom roce vznikl další terminál – dnes Terminál T3, který je určen zejména soukromým letům. V roce 2005 byl otevřen Terminál 2, který dnes slouží pro lety v rámci schengenského prostoru, a v tomto roce také přesáhl počet odbavených cestujících 10 milionů. 5. října 2012 se letiště přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha. Datum nebylo náhodné – stalo se tak na výročí jeho narozenin.

A přemístíme se do Spojených států do roku 1973. 6. dubna z Cape Canaveral na Floridě odstartovala mise Pioneer 11, která zahájila cestu k Saturnu. Jednalo se o první člověkem vyrobený přístroj, který kolem této planety proletěl. V březnu 1974 sonda proletěla pásem asteroidů, který se nachází mezi Marsem a Jupiterem, a až o několik let později – přesněji 1. září 1979, provedla první průlet kolem Saturnu. Kromě pozorování Saturnu se sondě podařilo pořídit i snímky polárních oblastí Jupiteru.

Sonda Pioneer 11

Mise skončila podle NASA 24. listopadu 1995, kdy byla přijata poslední data. Pioneer 11 v roce 1990 překročil jako čtvrtá kosmická loď (po Voyageru 1, 2 a Pioneer 10) oběžnou dráhu Neptunu a pokračuje dále až za hranici naší Sluneční soustavy. Kam sonda doputuje se již nedozvíme – pokud by však byla zachycena mimozemskou civilizací, nese s sebou plaketu se zprávou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze