V Německu chtějí chovat geneticky modifikovaná prasata. Proč?

V Německu chtějí chovat geneticky modifikovaná prasata. Proč?
Fotografie: unsplash.com
  • Geneticky modifikovaná prasata mají darovat srdce nemocným lidem
  • Vědci chtějí do roku 2025 začít s transplantačními testy
  • Ochránci zvířat s těmito postupy nesouhlasí

Nedávno se podařilo týmu z University of Maryland Medicine v USA transplantovat modifikované prasečí srdce. Transplantaci podstoupil muž, který na nové srdce reaguje dobře, i když stále přetrvává riziko odmítnutí orgánu nebo infekce. The Guardian uvedl, že němečtí vědci v tomto roce plánují klonovat a poté chovat geneticky modifikovaná prasata, která budou sloužit jako dárci orgánů – přesněji srdcí, pro nemocné lidi. Vědci chtějí modifikovat plemeno Auckland Island a připravit do roku 2025 transplantační testy.

Naší koncepcí je postupovat s jednodušším modelem, konkrétně s pěti genetickými modifikacemi,“ řekl Eckhard Wolf, vědec z Ludwig-Maximilians University (LMU) v Mnichově. Wolf se zabývá transplantacemi zvířecích orgánů již 20 let. Geneticky modifikovaná srdce od prasat chce poté nejdříve testovat na paviánech. Příznivci tohoto druhu transplantací předpokládají, že by zvířecí dárci mohli zkrátit dlouhé čekací listiny.


Proti těmto pokusům se však ohradilo hnutí za práva zvířat a další odpůrci tvrdí, že tento postup je v rozporu s právy zvířat a prasata degraduje na továrnu na orgány. Dále uvedli, že opice při pokusech umírají v agónii. Skupina Lékaři proti pokusům na zvířatech shromáždila již v roce 2019 více jak 57 000 podpisů pro zákaz xenotransplantačního výzkumu, tedy zákazu transplantace od jiného živočišného druhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze